16
10
2013
Redaktorka VOGUE'a radzi, co jeść, żeby pięknieć!
Instagram @calagaryavansino
Gdy najdzie Cię głód, jedz chrupki z jarmuża
Jarmuż to rodzaj kapusty, która uważana jest za najzdrowszą jej odmianę. Zawiera silne przeciwutleniacze oraz sulforafan o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest bogatym źródłem witaminy K i C oraz wapnia.
Można go przyrządzać na wiele sposobów, dodawać do sałatek i sosów do pasty, ale Calagary i jej koleżanki z redakcji VOGUE'a najchętniej zajadają się jarmużowymi chipsami. Jeśli nie uda Ci się zdobyć gotowego produktu, zrób je sama, korzystając z łatwego przepisu.
W jednej miseccze wymieszaj 1/3 szklanki parmezanu, posiekane dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz, a w drugim naczynku oliwę z oliwek i sok z cytryny w proporcji pół na pół. Liście jarmużu umyj i posiekaj na mniejsze kawałki, pozbywając się grubych łodyżek. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Jarmuż wyłóż na blachę, skrop sokiem z oliwą i posyp parmezanem z czosnkiem i przyprawiami. Piecz przez 15 minut i... gotowe!