16
10
2013
Redaktorka VOGUE'a radzi, co jeść, żeby pięknieć!
Instagram @calagaryavansino
Calagary Avansino dzieciństwo i wczesną młodość spędziła w Kaliforni otoczona rodziną, dla której zdrowie zawsze było najwyższą wartością. To właśnie wtedy nauczyła się doceniać znaczenie prawidłowego odżywiania i dostrzegać jego wpływ na samopoczucie i wygląd.
Kiedy 13 lat temu zdecydowała się na przeprowadzkę do Londynu, wiedziała, że to właśnie na wiedzy i doświadczeniu z tego zakresu oprze swoją europejską karierę. Szybko udało jej się załapać na staż do tamtejszej edycji VOGUE'a, a Alexandra Shulman (redaktor naczelna) na tyle ceniła sobie jej pracę, że zaoferowała etat swojej asystentki.
Później, już jako pełnoprawna edytorka, Avansino zaliczyła wszystkie liczące się działy i istotne stanowiska, ale zawsze najlepiej czuła się, pisząc o wellbeing i wszystkim co kryje się za tym pojęciem. Dziś uchodzi za prawdziwą ekspertkę.
Instagram @calagaryavansino
Idolką Calagary jest znana nie tylko z filmowych ról, ale także z obsesyjnego wprost dbania o zdrowie Gwyneth Paltrow. Panie łączą nie tylko idealne blond fryzury, porcelanowe cery i smukłe sylwetki, ale także zamiłowanie do gotowania i eksperymentowanie z nietypowymim składnikami. Efekt? Niepowtarzalny smak, wyjątkowa wartość odżywcza i upiększający wpływ na skórę.
I mimo że Avansino nie jest ani lekarzem, ani dietetykiem, to właśnie jej porad słuchają londyńskie dziewczyny, pragnące czuć się zdrowo i wyglądać świetnie. U nas zbiór najciekawszych porad wyselekcjonowanych przez VOGUE'a, dzięki którym szybko doświedczysz przyjemnego zastrzyku pozytywnej energii >>>
Instagram @calagaryavansino
W ramach pierwszego śniadania pij zielony smoothie
Sandwicha albo owocową sałatkę zostaw sobie na drugie śniadanie, a dzień zacznij z zielonym koktajlem o oryginalnej recepturze opracowanej przez Calagary. Substraty staraj się zawsze mieć w domu, regularnie uzupełniaj zapasy - szybko zauważysz, że uzależnisz się od tej bomby witaminowej zupełnie tak jak od kawy!
Nietypowe składniki upolujesz w sklepach z organiczną żywnością: woda kokosowa, mleko migdałowe, mrożony jarmuż, mrożony ananas, mrożone jagody, pół awokado, pół cukinii, łyżka masła migdalowego, łyżka oleju kokosowego, białko ryżowe w proszku, zielona herbata w proszku, len w proszku
Wszystko zmiksuj i pij tuż po przebudzeniu.
Instagram @calagaryavansino
Gdy najdzie Cię głód, jedz chrupki z jarmuża
Jarmuż to rodzaj kapusty, która uważana jest za najzdrowszą jej odmianę. Zawiera silne przeciwutleniacze oraz sulforafan o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest bogatym źródłem witaminy K i C oraz wapnia.
Można go przyrządzać na wiele sposobów, dodawać do sałatek i sosów do pasty, ale Calagary i jej koleżanki z redakcji VOGUE'a najchętniej zajadają się jarmużowymi chipsami. Jeśli nie uda Ci się zdobyć gotowego produktu, zrób je sama, korzystając z łatwego przepisu.
W jednej miseccze wymieszaj 1/3 szklanki parmezanu, posiekane dwa ząbki czosnku oraz sól i pieprz, a w drugim naczynku oliwę z oliwek i sok z cytryny w proporcji pół na pół. Liście jarmużu umyj i posiekaj na mniejsze kawałki, pozbywając się grubych łodyżek. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Jarmuż wyłóż na blachę, skrop sokiem z oliwą i posyp parmezanem z czosnkiem i przyprawiami. Piecz przez 15 minut i... gotowe!
Instagram @calagaryavansino
Konsumuj kokos pod każdą postacią
Calagary nalega wprost, byśmy doceniły wartość kokosa pod każdą jego postacią, ponieważ ma wysoką wartość odżywczą przy niskiej wartości kalorycznej.
Ona codziennie pije mega nawilżającą wodę kokosową i na jej bazie robi swoje ulubione, poranne smoothie. Olejem kokosowym smaruje tosty, mleko dodaje do zup oraz je z płatkami, a jogurt zostawia sobie na rozkoszny deser. Mniam!
Instagram @calagaryavansino
Piecz gryczane ciasteczka
Gryka, z której robi się mąkę, kaszę i płatki, to wspaniałe źródło błonnika. Z mąki możesz piec ciastka, korzystając ze swoich ulubionych, sprawdzonych przepisów, kaszę możesz jeść zamiast ryżu, a swoje ulubione włoskie sosy do makaronu podawać z kluskami gryczanymi, które kupisz w większości sklepów spożywczych.
Spróbuj także zamienić zwykłą mąkę na gryczaną, kiedy bedziesz smażyła naleśniki - bezglutenowe pyszności!
Instagram @calagaryavansino
Latte zastąp naturalnymi sokami lub zieloną herbatą
Spróbuj przez kilka dni w ogóle nie pić kawy, która po dodaniu mleka, karmelu i cukru staje się właściwie bardzo kalorycznym deserem, i zastąp ja naparami z herbaty, która również pobudza.
By nieco "osłodzić" sobie to wyrzeczenie, wybierz się do herbaciarni i znajdź kilka wyjatkowych smaków - zielona jaśminowa, biała z owocowymi dodatkami albo czarna o karmelowym lub migdałowym aromacie będą stanowiły wspaniałe i smaczne zastępstwo dla Twojej ulubionej kawy.
Instagram @calagaryavansino
Jedz chrupiące tosty z komosy ryżowej
Na pewno słyszałaś o komosie ryżowej i jej wspaniałym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale bądźmy szczere - w smaku jest trochę mdła. Świetnym sposobem Calagary jest robienie z niej chrupiących tostów o orzechowym aromacie.
Aby je przyrządzić, wystarczy wumieszać komosę z olejem kokosowym, a następnie rozłożyć na blasze w piekarniku i upiec przez kwadrans. Można je dodawać do wszystkiego, choć jej smakują najbardziej z warzywami ugotowanymi na parze. Mniam!
Instagram @calagaryavansino
Do zup dodawaj puree z orzechów nerkowca zamiast śmietany
Nie ma to jak zupa krem z aksamitną śmietanką dodaną tuz przed podaniem, prawda? Avansino proponuje, by tłustą kremowkę zastąpić odżwyczym puree z orzechów nerkowca. Wystarczy dwie filiżanki orzechów zalać wodą na całą noc, a rano zmiksować na gładko. Idealna konsystencja i smak!
Tuż po przebudzeniu pij płynne probiotyki
Niewiele kosztują, wiele dają - płynne probiotyki to świetny sposób na budowanie odporności. Wystarczy, że codziennie rano wypijesz jednego shota na pusty żołądek.
Instagram @calagaryavansino
Ziarno pszenicy Kamut przemycaj do każdej sałatki
Pszenica Kamut ma o 30 procent więcej białka niż zwyczajna. Jej duże ziarna wspaniale zastępują ryż albo makaron i doskonale smakują z rozmaitymi sosami. Można je także dodawać do sałat, by podkręcić ich wartość odżywczą.
Kiełki dodawaj do wszystkiego
Calagary szczególnie rekomenduje kiełki lucerny, które są malutkie i szybko oraz bezproblemowo się trawią. Ona wrzuca je so sałatek, wkłada do kanapek, a nawet posypuje nimi frytki.
Przeczytaj także, co jeść i jak ćwiczyć, żeby mieć płaski brzuch >>>