06
11
2014
Jak się najeść małą porcją sałatki? Będziesz syta & szczupła
instagram.com/iamafoodblog
Zadbaj o wysokobłonnikowe składniki oraz porcję protein
Nie będziemy cię oszukiwać, samymi warzywami na pewno się nie nasycisz. Dietetycy polecają do każdej porcji sałatki dodać elementy wysokobłonnikowe oraz proteiny, czyli białko. Błonnik pęcznieje w żołądku, zapewniając długotrwałe uczucie sytości oraz wzmaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie. Ciemnozielone sałaty oraz prażone pestki dyni albo nasiona słonecznika dostarczą jego właściwe ilości.
Białko uwalnia energię przez kilka godzin, dlatego tak ważne jest, byś do sałatki dodała kawałek drobiowego mięsa (kurczaka albo indyka), chudą rybę albo chociaż jajko ugotowane na twardo. Świetnym sposobem jest także posypanie porcji po wierzchu nasionami Chia, które można kupić w większości sklepów z żywnością organiczną.