17
07
2015
Klasyczne mleczne lody na patyku w czekoladzie i orzeszkach
fot. topwithcinnamon.com
Lato i lody to nierozłączny duet, którego wspaniała wspólna historia redukuje płynące z obżarstwa wyrzuty sumienia do minimum. Przed nami kolejny upalny tydzień, czas zatem na kulinarne eksperymenty inspirowane słodkimi przebojami.
Autorka bloga topwithcinnamon.com zdradza recepturę swojej autorskiej wariacji na temat bestsellerowego Magnum - u niej w wersji mini, z czekoladową lub orzechową posypką. Przepis wymaga posiadania maszynki do lodów lub... sumiennego mieszania zamarzającej masy!
Składniki na 8 mini lodów:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka crème fraîche
375 ml mleka o zawartości tłuszczu około 2%
125 ml tłustej śmietanki
8 łyżek mleka w proszku
1/4 szklanki cukru pudru