17
07
2015
Klasyczne mleczne lody na patyku w czekoladzie i orzeszkach
fot. topwithcinnamon.com
Dodaj do garnuszka zawartość miski i mieszaj tak długo, aż obie masy się połączą. Odstaw do wystygnięcia - możesz w tym celu przelać zawartość garnka do słoiczka i umieścić go w lodówce. Schłodzoną masę umieść w maszynce do lodów i przygotuj zgodnie z instrukcją.
W tym czasie zajmij się stworzeniem efektu "stracciatella" - rozpuść 30 g gorzkiej czekolady z łyżką roślinnego oleju. Wmieszaj do lodów łyżka po łyżce, każdą kolejną porcję chłodząc. Przełóż masę lodową do foremek na lody, umieść w nich patyczki, zamrażaj przez całą noc. Rano przygotuj polewę z podanych składników. Zanurzaj w niej lody, posypuj wiórkami i orzechami, konsumuj!
Więcej przepisów na słodkie pyszności znajdziesz pod hasłem #DESERY