17
07
2015
Klasyczne mleczne lody na patyku w czekoladzie i orzeszkach
fot. topwithcinnamon.com
Lato i lody to nierozłączny duet, którego wspaniała wspólna historia redukuje płynące z obżarstwa wyrzuty sumienia do minimum. Przed nami kolejny upalny tydzień, czas zatem na kulinarne eksperymenty inspirowane słodkimi przebojami.
Autorka bloga topwithcinnamon.com zdradza recepturę swojej autorskiej wariacji na temat bestsellerowego Magnum - u niej w wersji mini, z czekoladową lub orzechową posypką. Przepis wymaga posiadania maszynki do lodów lub... sumiennego mieszania zamarzającej masy!
Składniki na 8 mini lodów:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka crème fraîche
375 ml mleka o zawartości tłuszczu około 2%
125 ml tłustej śmietanki
8 łyżek mleka w proszku
1/4 szklanki cukru pudru
fot. topwithcinnamon.com
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
30 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju roślinnego
Do przygotowania polewy czekoladowej:
85 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Wiórki czekoladowe i orzeszki do dekoracji
W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z crème fraîche. Powoli dodaj także, cały czas mieszając, część mleka - tak, aby uzyskać płynną, gładką masę. Resztę mleka umieść w garnuszku, dodaj do niego śmietanę, mleko w proszku oraz cukier. Podgrzewaj powoli aż cukier zupełnie się rozpuści.
fot. topwithcinnamon.com
Dodaj do garnuszka zawartość miski i mieszaj tak długo, aż obie masy się połączą. Odstaw do wystygnięcia - możesz w tym celu przelać zawartość garnka do słoiczka i umieścić go w lodówce. Schłodzoną masę umieść w maszynce do lodów i przygotuj zgodnie z instrukcją.
W tym czasie zajmij się stworzeniem efektu "stracciatella" - rozpuść 30 g gorzkiej czekolady z łyżką roślinnego oleju. Wmieszaj do lodów łyżka po łyżce, każdą kolejną porcję chłodząc. Przełóż masę lodową do foremek na lody, umieść w nich patyczki, zamrażaj przez całą noc. Rano przygotuj polewę z podanych składników. Zanurzaj w niej lody, posypuj wiórkami i orzechami, konsumuj!
Więcej przepisów na słodkie pyszności znajdziesz pod hasłem #DESERY