05
04
2015
Domowy chlebek śniadaniowy z konfiturami #home #made
fot. topwithcinnamon.com
W dużym naczyniu wymieszaj dwa rodzaje mąki oraz sól. Do słoika wrzuć cukier, drożdże oraz połowę wody. Odstaw na 5 minut, czyli do chwili, w której pojawią się bulgoczące bąbelki. Zrób dziurkę na środku suchych składników i wlej drożdże ze słoika. Dodaj drugą połowę przygotowanej wcześniej porcji wody i zacznij pracować nad ciastem. Zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie zupełnie gładkie. W międzyczasie możesz dodać więcej wody, jeśli pojawi się taka potrzeba.
Skrop miskę oliwą, włóż do niej wyrobione ciasto ponownie, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podziel na 5 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę, a następnie ją spłaszcz. Umieść naoliwione i owinięte folią spożywczą na blasze i odstaw ponownie na 30 minut.