05
04
2015
Domowy chlebek śniadaniowy z konfiturami #home #made
fot. topwithcinnamon.com
Najlepsze pieczywo upieczesz sama w domu, kontrolując osobiście jakość składników i poprawność proporcji. Chrupiący chlebek pszenno-razowy ze skórką udekorowaną makiem albo słonecznikiem będzie wspaniałym towarzyszem twoich poranków. Stworzy fantastyczny duet z masłem i konfiturami.
Składniki:
250 g białej mąki
160 g mąki razowej
łyżeczka soli
łyżka cukru
łyżeczka suszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka soli
łyżeczka syropu klonowego lub cukru
ubite białko z jednego jajka
sezam lub mak do posypania
fot. topwithcinnamon.com
W dużym naczyniu wymieszaj dwa rodzaje mąki oraz sól. Do słoika wrzuć cukier, drożdże oraz połowę wody. Odstaw na 5 minut, czyli do chwili, w której pojawią się bulgoczące bąbelki. Zrób dziurkę na środku suchych składników i wlej drożdże ze słoika. Dodaj drugą połowę przygotowanej wcześniej porcji wody i zacznij pracować nad ciastem. Zagniataj je przez około 10 minut, aż będzie zupełnie gładkie. W międzyczasie możesz dodać więcej wody, jeśli pojawi się taka potrzeba.
Skrop miskę oliwą, włóż do niej wyrobione ciasto ponownie, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podziel na 5 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę, a następnie ją spłaszcz. Umieść naoliwione i owinięte folią spożywczą na blasze i odstaw ponownie na 30 minut.
fot. topwithcinnamon.com
W międzyczasie wlej do dużego garnka 2 litry wody i doprowadź do wrzenia. Wmieszaj do niej proszek do pieczenia, drugą porcję soli oraz syrop albo cukier. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Włóż po kolei po jednym kawałku ciasta do gotującej się wody i trzymaj w niej minutę. Następnie odwróć w wodzie i gotuj przez kolejną minutę.
Po dwóch minutach gotowania, wyjmuj bochenki i wkładaj kolejne. Kiedy wszystkie będą już obgotowane, ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj po wierzchu białkiem jajka i posyp makiem albo sezamem. Piecz przez 30-40 minut, aż ciasto stanie się złociste. Jedz z masłem i konfiturami home made.
Upiecz także:
Włoską pizzę z pomidorami i mozarellą