31
08
2014
Menu, które leczy: 4 grupy cennych składników (PRZEWODNIK)
instagram.com/calgaryavansino
Dobre tłuszcze
Najlepiej szukać ich w orzechach, awokado, koksach i rozmaitych nasionach, np. tych słonecznikowych. Calagary nalega wprost, byśmy doceniły wartość kokosa pod każdą jego postacią, ponieważ ma wysoką wartość odżywczą przy niskiej wartości kalorycznej. Ona już dawno zrezygnowała z masła na rzecz oleju kokosowego, którym na przykład smaruje tosty.
Avansino proponuje także, by tłustą kremówkę zastąpić odżywczym puree z orzechów nerkowca. Wystarczy dwie filiżanki orzechów zalać wodą na całą noc, a rano zmiksować na gładko. Awokado to natomiast fantastyczny dodatek do kanapek i makaronów. Można miksować je na gładko z odrobiną soku z cytryny i kolorowego pieprzu, a powstałą masą smarować sandwiche, albo kroić na drobno i dodawać do pasty z łososiem.