31
08
2014
Menu, które leczy: 4 grupy cennych składników (PRZEWODNIK)
instagram.com/calgaryavansino
Calagary Avansino z brytyjskiej redakcji VOGUE'a uchodzi za prawdziwą ekspertkę w dziedzinie wellbeing. Na zasadach prawidłowego żywienia i organicznego gotowania zna się jak mało kto - wie, co z czym łączyć, by czuć się i wyglądać znakomicie. Jej autorskie, lecznicze menu posiada właściwości zatrzymujące czas, odchudzające, antynowotworowe oraz upiększające.
Co zatem jest sekretem cudownego jadłospisu Calagary? Na przekór podręcznikom, podzieliła ona pożywienie na cztery niestandardowe grupy: czerwone i fioletowe owoce, zielone warzywa, użyteczne zboża oraz dobre tłuszcze. Wszystkie razem, współpracując ze sobą, gwarantują sytość, dobre samopoczucie i sukcesywną utratę wagi. Mniam!
instagram.com/calgaryavansino
Czerwone i fioletowe owoce
Jagody, borówki i maliny to wspaniałe, pełne przeciwutleniaczy zwalniających procesy starzenia się komórek, dodatki śniadaniowe do twarożków, muffinów, jogurtów i mlecznych koktajli. Można je konsumować w każdej postaci - świeżej, suszonej lub zmiksowanej na owocowy mus.
Warto spróbować i zaprzyjaźnić się szczególnie z pochodzącymi z organicznych upraw jagodami Goji, zawierającymi między innymi potas, żelazo, cynk oraz witaminę C. 100 gramów tych azjatyckich owoców praktycznie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na większość cennych minerałów oraz uzupełnia ewentualne niedobory selenu oraz ryboflawiny.
instagram.com/calgaryavansino
Ciemnozielone warzywa
Szpinak, brokuły i sałata rzymska to tylko trzy spośród całej grupy cennej, bo bogatej w kwas foliowy, zieleniny. Mogą być jedzone na surowo, np. jako dodatek do lekkich sałatek albo sandwichy, lub gotowane na parze albo pieczone.
Za jeden z najzdrowszych przedstawicieli zielonych warzyw uważa się jarmuż. Zawiera silne przeciwutleniacze oraz sulforafan o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest bogatym źródłem żelaza, witaminy K (przyspiesza gojenie się zmian na skórze) i C oraz wapnia, a także karotenoidów - beta-karotenu (wpływającego na odcień cery), luteiny i zeaksantyny.
instagram.com/calgaryavansino
Na surowo jarmuż świetnie komponuje się z ogórkiem, buraczkami oraz cytryną. Można go przyrządzać na wiele sposobów, dodawać do sałatek, sosów i pasty, ale Calagary i jej koleżanki z redakcji VOGUE'a najchętniej zajadają się jarmużowymi chipsami.
Łatwiejsza do zdobycia opcja to natomiast pietruszka. Jej zielona natka to bogactwo chlorofilu i karotenoidów. Leczy infekcje dróg moczowych, skutecznie oczyszczając organizm z bakterii, poprawia metabolizm, pomaga zapobiegać anemii. Poprzez zwiększanie wydzielania śliny i soków żołądkowych, odczuwalnie poprawia trawienie.
instagram.com/calgaryavansino
Dobre tłuszcze
Najlepiej szukać ich w orzechach, awokado, koksach i rozmaitych nasionach, np. tych słonecznikowych. Calagary nalega wprost, byśmy doceniły wartość kokosa pod każdą jego postacią, ponieważ ma wysoką wartość odżywczą przy niskiej wartości kalorycznej. Ona już dawno zrezygnowała z masła na rzecz oleju kokosowego, którym na przykład smaruje tosty.
Avansino proponuje także, by tłustą kremówkę zastąpić odżywczym puree z orzechów nerkowca. Wystarczy dwie filiżanki orzechów zalać wodą na całą noc, a rano zmiksować na gładko. Awokado to natomiast fantastyczny dodatek do kanapek i makaronów. Można miksować je na gładko z odrobiną soku z cytryny i kolorowego pieprzu, a powstałą masą smarować sandwiche, albo kroić na drobno i dodawać do pasty z łososiem.
instagram.com/calgaryavansino
Użyteczne zboża
Pomagają organizmowi zaopatrzyć się w energię, ale bez trawiennego przeciążania układu pokarmowego. Gryka, komosa ryżowa i ziarno pszenicy Kamut to iście królewskie trio, które można przyrządzać i konsumować na wiele sposobów.
Gryka, z której robi się mąkę, kaszę i płatki, to wspaniałe źródło błonnika. Z mąki możesz piec ciastka, korzystając ze swoich ulubionych, sprawdzonych przepisów, kaszę możesz jeść zamiast ryżu, a włoskie sosy do makaronu podawać z kluskami gryczanymi, które kupisz w większości sklepów spożywczych.
instagram.com/calgaryavansino
O komosie ryżowej i jej wspaniałym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego na pewno słyszałaś, ale bądźmy szczere - w smaku jest trochę mdła. Świetnym sposobem Calagary jest robienie z niej chrupiących tostów o orzechowym aromacie. Aby je przyrządzić, wystarczy wymieszać komosę z olejem kokosowym, a następnie rozłożyć na blasze w piekarniku i upiec przez kwadrans.
Pszenica Kamut ma natomiast o 30 procent więcej białka niż zwyczajna. Jej duże ziarna wspaniale zastępują ryż albo makaron i doskonale smakują z rozmaitymi sosami. Można je także dodawać do sałat, by podkręcić ich wartość odżywczą.
instagram.com/calgaryavansino
Przeczytaj jeszcze więcej żywieniowych porad Calagary Avansino:
Redaktorka VOGUE'a radzi, co jeść, żeby pięknieć!