02
09
2013
Jeść więcej, ważyć mniej: 9 pyszności, którymi można się objadać!
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
GREJPFRUTY & JABŁKA
Mimo że owoce zawierają więcej cukru niż warzywa, to właśnie włączenie do diety dużej ilości tych pierwszych skutkuje szybszym spadkiem wagi. Warzywa częściej bowiem niż owoce łączy się z tłustymi sosami, ciężkimi serami czy tuczącym pieczywem, które nieporzebnie podkręcają kaloryczność posiłku. A owoce - spożywane w wersji solo, najlepiej grejpfruty i jabłka - składają się głównie z wody i błonnika, więc wypełniają żołądek bez dostarczania organizmowi dużej ilości kalorii.
Grejpfruty: Pracownicy Hospital Research Centre Laval w Laval University w Quebec dowiedli, że wystarczy już samo picie świeżo wyciskanego soku grejpfrutowego przed każdym posiłkiem (minimum 3 razy dziennie), aby zauważyć ich dietetyczną siłę. Po trzech miesiącach uczestnicy badania, którym podawano napój z grejpfruta chudli średnio 3,3 kg, zjadacze gejpfrutów tracili około 3,6 kg, zaś osoby pijące sok placebo zrzucali jedynie około 0,5 kg.
Jabłka: Podobnie działa regularne spożywanie jabłek przed posiłkami. Aby na główne danie zjeść mniej kalorii, warto wcześniej sięgnąć po średniej wielkości, obrane ze skórki jabłko!