02
09
2013
Jeść więcej, ważyć mniej: 9 pyszności, którymi można się objadać!
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
OLIWA Z OLIWEK
Porcja dobrego tłuszczu powoduje uwolnienie niektórych hormonów w jelitach, które informują mózg, że organizm najadł się wystarczająco. - Poprzez spowolnienie wchłaniania węglowodanów we krwi, tłuszcz stabilizuje poziom cukru, a wraz z nim wahania nastroju, które mogą powodować chęć podjadania. - opowiada Christine L. Pelkman, asystent profesora żywienia na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Buffalo.
Jak wykorzystać ten mechanizm? Pilnuj, aby 25 do 35% dziennych kalorii pochodziło z tłuszczów, z czego większość powinna być nienasycona (np. dieta 1800 kcal = 50-70 gramów tłuszczu dziennie). Oprócz oliwy z oliwek, włącz do jadłospisu orzechy, awokado, rośliny strączkowe i tłuste ryby, takie jak łosoś.