02
09
2013
Jeść więcej, ważyć mniej: 9 pyszności, którymi można się objadać!
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
Na początek zła wiadomość: tytuł brzmi co prawda apetycznie, ale to nie znaczy, że będziemy cię namawiać do pałaszowania muffinów i czekolady. Eksperci ALLURE znaleźli coś o niebo bardziej dietetycznego, a jednak nadal smacznego.
Oto 9 produktów, które pomagają chudnąć, dodają całej masy energii i bez wyrzutów sumienia dają się jeść w naprawdę dużych ilościach!
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
KURCZAK, FASOLA & RYBY
W skrócie: białka. Twoje ciało musi ciężej pracować, by strawić proteiny, więc faktycznie spala więcej kalorii niż przy przemianie węglowodanów czy tłuszczów, a w dodatku zajmuje mu to więcej czasu, dlatego dłużej jesteś syta i nie masz ochoty na podjadanie. Najlepsze jest jednak to, że spożywanie produktów bogatych w proteiny może hamować produkcję greliny, czyli hormonu stymulującego apetyt.
Eksperyment Journal of Nutrition: Kobiety, które regularnie ćwiczyły i spożywały 120 g białka dziennie, po 4 miesiącach chudły średnio 9,5 kg, czyli aż o 3 kg więcej niż trenujące w tym samym czasie panie na diecie węglowowadonej. Zauważono też, że duża zawartość protein w odchudzającym jadłospisie sprzyja utracie tkanki tłuszczowej na wysokości brzucha.
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
PŁATKI ZBOŻOWE
Znaki szczególne: wysoka zawartość błonnika i niska zawartość cukru. Badanie opublikowano niedawno w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że pacjenci, którzy jedli bogate w błonnik, niskosłodzone płatki na śniadanie odczuwali w ciągu dnia mniejszy apetyt. To jednak nie wszystko, bo płatki z mlekiem mogą być też świetną alternatywą dla szalenie tuczących, nocnych przekąsek.
Naukowcy Wayne State University w Detroit polecili nocnym podjadaczom zrekrutowanym do badania, aby jedli jedną filiżankę niesłodzonych płatków zbożowych z dodatkiem 2/3 filiżanki niskotłuszczowego mleka około 90 minut po kolacji (100-135 kcal, 2-6 g białka, 23-32 g węglowodanów.) Po miesiącu okazało się, że uczestnicy eksperymentu spożywali średnio mniej o 100 kcal nocnych i 400 kcal dziennych.
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
JAJKA
Nie bez powodu Anna Wintour od lat zjada na śniadanie jedno jajko, które daje energię na kilka następnych godzin, a przy okazji fantastycznie zaspokaja głód! Jak tłumaczy Donald K. Layman, profesor żywienia na University of Illinois, spożywanie jajek zamiast bajgli / tostów / płatków na pierwszy posiłek w ciągu dnia gwarantuje, że przez kolejne 24 godziny sięgniesz po mniej kalorii.
- Większość z nas zjada jakieś 60% codziennej dawki białka dopiero po 18:00, a trzeba to robić rano, by zminimalizować prawdopodobieństwi podjadania. - podkreśla.
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
ZUPY
Badania wykazały, że miska zupy przed głównym posiłkiem pomaga utrzymać apetyt w ryzach. Dowód? Naukowcy z Pennsylvania State University przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment: połowie z grupy badanych kobiet zaserwowali obiad składający się z zupy jarzynowej i drugiego dania, zaś reszcie uczestniczek badania podali tylko główny posiłek.
Okazało się, że panie, które posiliły się dodatkowo miską zupy zjadly w sumie 20% mniej kaloryczny obiad niż pozostałe koleżanki. Jak to działa? Zupa wspaniale zaspokaja ośrodek głodu, mimo że nie ma wielu kalorii (ok. 130 kcal / porcja zupy warzywnej na bulionie z kurczaka).
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
GREJPFRUTY & JABŁKA
Mimo że owoce zawierają więcej cukru niż warzywa, to właśnie włączenie do diety dużej ilości tych pierwszych skutkuje szybszym spadkiem wagi. Warzywa częściej bowiem niż owoce łączy się z tłustymi sosami, ciężkimi serami czy tuczącym pieczywem, które nieporzebnie podkręcają kaloryczność posiłku. A owoce - spożywane w wersji solo, najlepiej grejpfruty i jabłka - składają się głównie z wody i błonnika, więc wypełniają żołądek bez dostarczania organizmowi dużej ilości kalorii.
Grejpfruty: Pracownicy Hospital Research Centre Laval w Laval University w Quebec dowiedli, że wystarczy już samo picie świeżo wyciskanego soku grejpfrutowego przed każdym posiłkiem (minimum 3 razy dziennie), aby zauważyć ich dietetyczną siłę. Po trzech miesiącach uczestnicy badania, którym podawano napój z grejpfruta chudli średnio 3,3 kg, zjadacze gejpfrutów tracili około 3,6 kg, zaś osoby pijące sok placebo zrzucali jedynie około 0,5 kg.
Jabłka: Podobnie działa regularne spożywanie jabłek przed posiłkami. Aby na główne danie zjeść mniej kalorii, warto wcześniej sięgnąć po średniej wielkości, obrane ze skórki jabłko!
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
OLIWA Z OLIWEK
Porcja dobrego tłuszczu powoduje uwolnienie niektórych hormonów w jelitach, które informują mózg, że organizm najadł się wystarczająco. - Poprzez spowolnienie wchłaniania węglowodanów we krwi, tłuszcz stabilizuje poziom cukru, a wraz z nim wahania nastroju, które mogą powodować chęć podjadania. - opowiada Christine L. Pelkman, asystent profesora żywienia na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Buffalo.
Jak wykorzystać ten mechanizm? Pilnuj, aby 25 do 35% dziennych kalorii pochodziło z tłuszczów, z czego większość powinna być nienasycona (np. dieta 1800 kcal = 50-70 gramów tłuszczu dziennie). Oprócz oliwy z oliwek, włącz do jadłospisu orzechy, awokado, rośliny strączkowe i tłuste ryby, takie jak łosoś.
fot. VOGUE Paris, październik 2007
PAMIĘTAJ, że CHUDOŚĆ jest już NIEMODNA. Zachowaj umiar w odchudzaniu i wyćwicz sylwetkę w stylu FIT!