02
09
2013
Jeść więcej, ważyć mniej: 9 pyszności, którymi można się objadać!
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
PŁATKI ZBOŻOWE
Znaki szczególne: wysoka zawartość błonnika i niska zawartość cukru. Badanie opublikowano niedawno w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że pacjenci, którzy jedli bogate w błonnik, niskosłodzone płatki na śniadanie odczuwali w ciągu dnia mniejszy apetyt. To jednak nie wszystko, bo płatki z mlekiem mogą być też świetną alternatywą dla szalenie tuczących, nocnych przekąsek.
Naukowcy Wayne State University w Detroit polecili nocnym podjadaczom zrekrutowanym do badania, aby jedli jedną filiżankę niesłodzonych płatków zbożowych z dodatkiem 2/3 filiżanki niskotłuszczowego mleka około 90 minut po kolacji (100-135 kcal, 2-6 g białka, 23-32 g węglowodanów.) Po miesiącu okazało się, że uczestnicy eksperymentu spożywali średnio mniej o 100 kcal nocnych i 400 kcal dziennych.