02
09
2013
Jeść więcej, ważyć mniej: 9 pyszności, którymi można się objadać!
fot. VOGUE Mexico, luty 2012
KURCZAK, FASOLA & RYBY
W skrócie: białka. Twoje ciało musi ciężej pracować, by strawić proteiny, więc faktycznie spala więcej kalorii niż przy przemianie węglowodanów czy tłuszczów, a w dodatku zajmuje mu to więcej czasu, dlatego dłużej jesteś syta i nie masz ochoty na podjadanie. Najlepsze jest jednak to, że spożywanie produktów bogatych w proteiny może hamować produkcję greliny, czyli hormonu stymulującego apetyt.
Eksperyment Journal of Nutrition: Kobiety, które regularnie ćwiczyły i spożywały 120 g białka dziennie, po 4 miesiącach chudły średnio 9,5 kg, czyli aż o 3 kg więcej niż trenujące w tym samym czasie panie na diecie węglowowadonej. Zauważono też, że duża zawartość protein w odchudzającym jadłospisie sprzyja utracie tkanki tłuszczowej na wysokości brzucha.