14
03
2019
Jak walczyć z zachciankami, które rujnują dietę?
fot. Jamie Nelson
2
Makaron z gęstym sosem serowym
Czy zupełnie nie możesz się opanować na widok penne, spaghetti i tortellini? Jeśli łakniesz podobnych wysokowęglowodanowych potraw, być może twój organizm boryka się z niskim poziomem serotoniny i cukru, substancji odpowiedzialnych m.in. za uczucie szczęścia. Aby doładować się pozytywną energią, jedz dużo owoców – są pełne naturalnych i dobrze przyswajalnych cukrów.
Możesz też skusić się na brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. To świetna alternatywa dla białego ryżu i makaronu, gdyż ma dużo błonnika i węglowodanów złożonych, które zaspokajają ośrodek sytości na wiele godzin. Dla utrzymania prawidłowego wskaźnika serotoniny warto również sięgać po zdrowe tłuszcze, które można znaleźć w rybach, orzechach i awokado.