05
10
2015
Co jedzą dietetycy? 10 składników zdrowej FIT diety
Quinoa
Ta południowoamerykańska kasza jest bogata w białko i zapewniający sytość błonnik. Smak sprawia, że można jej używać wszechstronnie: od słodkich przepisów z owocami i miodem aż po wytrawne z warzywami i fasolą. Ugotowana i zmiksowana quiona z mlekiem stanowi doskonałą bazę koktajlu, a na sucho zastępuje pszenną mąkę. Co radzą dietetycy? Ugotuj dużą porcję kaszy na cały tydzień i trzymaj ją w lodówce.
Łosoś
Niezbędnik zdrowej lodówki i najlepszy gatunek ryb, który możesz wybrać. Porcja łososia to doskonałe źródło kwasów omega-3, witaminy D i selenu. Stanowi też prawdziwe paliwo dla mózgu, które usprawnia odporność i funkcjonowanie całego organizmu. Najlepiej przygotowuj go, grillując na patelni i łącząc z duszonymi warzywami.