05
10
2015
Co jedzą dietetycy? 10 składników zdrowej FIT diety
Warzywa liściaste
Warzywa liściaste w codziennej diecie? Koniecznie! Im ciemniejsze, tym lepsze – postaw więc na szpinak baby, jarmuż czy rukolę. W tych małych listkach kryje się mnóstwo witaminy C, żelaza, antyoksydantów, wapnia i luteiny. Wybieraj świeże warzywa, a ich nadmiar po prostu zamroź. Na co dzień łącz z oliwą i świeżymi pomidorami lub dodawaj do koktajlu z bananem.
Olej kokosowy
O dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego na pewno już nie raz słyszałaś. Dietetycy przekonują, że nie ma w tym ani odrobiny przesady. Olej pochodzący z kokosów to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, które nie podnosi cholesterolu czy wagi ciała i działa przeciwbakteryjnie. Używaj go do smażenia i smarowania chleba zamiast masła albo dodawaj łyżeczkę do porannego smoothie.