05
10
2015
Co jedzą dietetycy? 10 składników zdrowej FIT diety
Dzisiaj zaglądamy do lodówki dietetyka...
Oto lista dziesięciu najpopularniejszych produktów, które polecają specjaliści od zdrowego odżywiania. Skomponuj pyszne FIT menu oparte na tych składnikach, aby cieszyć się smukłą sylwetką i wspaniałym samopoczuciem!
Kiszone jedzenie
Składniki ukiszone czy z dodatkiem zdrowych bakterii mają dobroczynny wpływ na stan jelit. Chcesz uniknąć bólu brzucha? Wprowadź do swojej diety ogórki kiszone, kefir, jogurt albo tempeh (sfermentowaną soję). Wystarczy niewielka porcja tych produktów każdego dnia, aby pozytywnie działać na układ pokarmowy.
Pierś kurczaka
Mięso z piersi kurczaka zawiera mnóstwo białka i niewielkie ilości tłuszczu. Ugrilluj większa porcję mięsa i trzymaj je w lodówce. Kiedy będziesz potrzebować szybkiego, pełnowartościowego lunchu, po prostu zawiń plasterek kurczaka w liść sałaty.
Jajka
Jajka to doskonałe źródło białka, które buduje mięśnie, daje siłę i poprawia stan skóry. Ugotuj je na twardo i potraktuj jako zdrową przekąskę. Dzięki nim nie zgłodniejesz aż do obiadu i na pewno nie skuszą cię żadne słodkie batoniki!
Banany
Banany zawierają potas, który reguluje gospodarkę wodną oraz dużo węglowodanów gwarantujących energię do działania. Te owoce mogą stanowić bazę zdrowych słodyczy czy koktajli z dodatkiem zielonych warzyw, warto też upiec pyszny chlebek bananowy albo zdrowe placuszki. Dodawaj banany do porannej owsianki i konsumuj zawsze, kiedy potrzebujesz zastrzyku energii.
Borówki
Szukasz owoców odmładzających? Wybierz borówki albo jagody! Zawierają mnóstwo witaminy A i C oraz antyoksydantów, a na dodatek są niskokaloryczne. Dorzucaj je do swojej owsianki, koktajlu lub sałatki na bazie świeżego szpinaku i oliwy.
Cytryna
Chcesz uporać się z gromadzeniem wody w organizmie? Wprowadź do swojego menu cytrynę. Ta skarbnica witaminy C pomaga oczyścić organizm z toksyn, nawadnia i wyrównuje poziom sodu. Dodawaj kilka plasterków do wody i wypijaj codziennie rano lub wyciśnij sok do sałatkowego dressingu. Podobne działanie mają ogórki. Co ciekawe, nie muszą się one znaleźć wyłącznie na twojej kanapce – to zielone warzywo zapewni orzeźwiający posmak także domowej lemoniadzie.
Quinoa
Ta południowoamerykańska kasza jest bogata w białko i zapewniający sytość błonnik. Smak sprawia, że można jej używać wszechstronnie: od słodkich przepisów z owocami i miodem aż po wytrawne z warzywami i fasolą. Ugotowana i zmiksowana quiona z mlekiem stanowi doskonałą bazę koktajlu, a na sucho zastępuje pszenną mąkę. Co radzą dietetycy? Ugotuj dużą porcję kaszy na cały tydzień i trzymaj ją w lodówce.
Łosoś
Niezbędnik zdrowej lodówki i najlepszy gatunek ryb, który możesz wybrać. Porcja łososia to doskonałe źródło kwasów omega-3, witaminy D i selenu. Stanowi też prawdziwe paliwo dla mózgu, które usprawnia odporność i funkcjonowanie całego organizmu. Najlepiej przygotowuj go, grillując na patelni i łącząc z duszonymi warzywami.
Warzywa liściaste
Warzywa liściaste w codziennej diecie? Koniecznie! Im ciemniejsze, tym lepsze – postaw więc na szpinak baby, jarmuż czy rukolę. W tych małych listkach kryje się mnóstwo witaminy C, żelaza, antyoksydantów, wapnia i luteiny. Wybieraj świeże warzywa, a ich nadmiar po prostu zamroź. Na co dzień łącz z oliwą i świeżymi pomidorami lub dodawaj do koktajlu z bananem.
Olej kokosowy
O dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego na pewno już nie raz słyszałaś. Dietetycy przekonują, że nie ma w tym ani odrobiny przesady. Olej pochodzący z kokosów to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, które nie podnosi cholesterolu czy wagi ciała i działa przeciwbakteryjnie. Używaj go do smażenia i smarowania chleba zamiast masła albo dodawaj łyżeczkę do porannego smoothie.