22
12
2023
Świąteczny blok czekoladowy z szałwią i jagodami Goji
Instagram @yourp_interest
W tym roku tak bardzo chciałaś ze wszystkim zdążyć przed
świętami, ale niestety – ty i czas rozminęliście się jak zwykle?
Nie panikuj, nawet mając tylko chwilkę i panicznie bojąc się
pieczenia, jesteś w stanie wyczarować wyjątkowe ciasto.
Co powiesz na słodki blok czekoladowy ze świeżą,
orzeźwiającą szałwią oraz ultrazdrowymi jagodami Goji?
Instagram @golubkakitchen
Składniki:
3/4 kubka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 i 1/2 kubka sezamowej pasty tahini
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka surowego kakao
szczypta soli
świeża szałwia (posiekana)
garść jagód Goji
Instagram @wellwithimogen
Czekoladę rozpuść na średnim ogniu, dodaj pastę tahini i mieszaj aż masa stanie się idealnie gładka. Dodaj kakao, ekstrakt waniliowy, sól i szałwię (jeśli lubisz ziołowy aromat, nawet garść). Łącz składniki, delikatnie wprawiając masę w ruch.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na nim ciasto.
Przykryj i schowaj do zamrażarki. Trzymaj deser w zimnie
aż do momentu, gdy zgęstnieje. Krój na kawałki
i podawaj udekorowane szałwią i jagodami Goji.
Czytaj także: Strojna sałata z buraczkami na święta
Instagram @vakhrusheva_nastya
Czy czekolada jest zdrowa?
Święta to czas, w którym zapominamy o dietach i niskokalorycznej
żywności. Bez wyrzutów sumienia jemy ulubione potrawy, spędzając
czas z bliskimi nam osobami. Okazuje się jednak, że nie musimy
wybierać między zdrowym a pysznym jedzeniem.
Wystarczy mądrze robić zakupy.
Jak twierdzą dietetycy, nawet czekolada może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Wszystko zależy od tego, jaki produkt wybieramy. Dobrej jakości tabliczka gorzkiej czekolady zawierająca co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej, to wartościowy element diety. Zawarte w niej składniki chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom “złego” cholesterolu.
Instagram @anokhina_annaa