23
12
2022
Świąteczny blok czekoladowy z szałwią i jagodami Goji
fot. golubkakitchen.com
W tym roku tak bardzo chciałaś ze wszystkim zdążyć przed
świętami, ale niestety – ty i czas rozminęliście się jak zwykle?
Nie panikuj, nawet mając tylko chwilkę i panicznie bojąc się
pieczenia, jesteś w stanie wyczarować wyjątkowe ciasto.
Co powiesz na słodki blok czekoladowy ze świeżą,
orzeźwiającą szałwią oraz ultrazdrowymi jagodami Goji?
fot. golubkakitchen.com
Składniki:
3/4 kubka drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 i 1/2 kubka sezamowej pasty tahini
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka surowego kakao
szczypta soli
świeża szałwia (posiekana)
garść jagód Goji
fot. golubkakitchen.com
Czekoladę rozpuść na średnim ogniu, dodaj pastę tahini i mieszaj aż masa stanie się idealnie gładka. Dodaj kakao, ekstrakt waniliowy, sól i szałwię (jeśli lubisz ziołowy aromat, nawet garść). Łącz składniki, delikatnie wprawiając masę w ruch.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na nim ciasto.
Przykryj i schowaj do zamrażarki. Trzymaj deser w zimnie
aż do momentu, gdy zgęstnieje. Krój na kawałki
i podawaj udekorowane szałwią i jagodami Goji.
fot. golubkakitchen.com