22
12
2021
Strojna sałata z buraczkami, migdałami & granatem na święta
fot. golubkakitchen.com
Sezon świąteczny kocha nasycone kolory burgundu - także na efektownie zastawionym stole. Ta szczególnie elegancka sałata to połączenie jarmużu, buraczków oraz oryginalnie spreparowanych migdałów. Dzięki soczewicy staje się bardzo sycąca, natomiast granat czyni całość niezwykle dekoracyjnym daniem.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA SAŁATY
Pół łyżeczki kminku
Łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki soli
Łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 obrane i zgniecione ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
8 małych buraczków - ugotowanych, obranych i pokrojonych
Szklanka ugotowanej soczewicy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Garść miękkich części jarmużu
Ziarenka z granatu
fot. golubkakitchen.com
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA MIGDAŁÓW
Szklanka namocznych przez noc migdałów bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Łyżka miodu
Łyżka drożdży spożywczych
szczypta soli
Zacznij od przygotowania migdałów - zmiksuj wszystkie
składniki z listy na gładko, używając blendera.
Nasiona kolendry i kminku wrzuć na rozgrzaną patelnię na 3 minuty. Kiedy zaczną być aromatyczne, skorzystaj z moździeża i zmiel je na gładko. Połącz przyprawy z solą, papryką, czosnkiem i sokiem z cytryny. Na talerzu rozłóż plasterki buraczka, posyp natką pietruszki i pokryj powstałą marynatą. Odstaw na 1-3 godziny.
Na dno dużej misy wsyp jarmuż, skrop go oliwą, delikatnie dopraw solą morską. Dodaj buraczki w marynacie, soczewicę, ziarenka granata oraz migdały.