07
12
2023
Czy jedzenie czekolady korzystnie wpływa na zdrowie?
Instagram @alina_shikhareva
Zima zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza jeszcze więcej
pochmurnych i mroźnych dni. Kiedy potrzebujemy dodać
sobie energii lub chcemy poprawić humor, często
sięgamy po słodkie przekąski.
Choć powszechnie wiadomo, że najlepszym i najszybszym sposobem na polepszenie nastroju jest cukier, w nadmiernych ilościach prowadzi do otyłości i poważnych problemów ze zdrowiem. Czy istnieją jednak przekąski, które potrafią wprowadzić w błogi nastrój, a dodatkowo są korzystne dla naszego organizmu? Okazuje się, że takim produktem może być czekolada!
Instagram @magdalena.ol
Dlaczego warto jeść czekoladę?
Jako jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek,
czekolada spożywana jest niezależnie od sezonu czy okazji.
Niezwykłą popularnością cieszy się jednak w okresie przedświątecznym, gdy wieczory spędzamy pod kocem i z kubkiem ciepłej herbaty. Nagle nasz dom wypełnia się słodkimi batonikami, tabliczkami, czekoladowymi mikołajami i lodami. Czy jednak powinniśmy mieć z tego powodu wyrzuty sumienia?
Według dietetyków czekolada może być zdrową przekąską.
Wszystko zależy od tego, jaki produkt wybieramy. Dobrej jakości
tabliczka gorzkiej czekolady zawierająca co najmniej
70 proc. miazgi kakaowej, to wartościowy element diety.
Kiedy jemy ją z umiarem, tzn. 1-2 kostek dziennie,
nie wypłynie to negatywnie na masę ciała,
a wzbogaci jadłospis o antyoksydanty.
Polecamy: Jak sprawdzić, czy spożywasz za dużo cukru?
Instagram @3.li.a_a
Właściwości czekolady
Doktor Tim Spector wykorzystuje social media, by dzielić się
z obserwatorami swoją wiedzą na temat zdrowia układu pokarmowego.
Czekolada stała się bohaterem jego ostatniego posta. Badanie kliniczne przeprowadzone na grupie ponad 20 000 osób w wieku powyżej 60 lat wykazało, że uzupełnienie diety kakao w ciągu 3,5 roku zmniejszyło prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób układu krążenia o 27% w porównaniu z placebo" - czytamy w publikacji Spectora.
Kakao jest bogatym źródłem polifenoli, takich jak flawanole, które działają jak paliwo rakietowe dla drobnoustrojów jelitowych, stymulując rozwój pożytecznych bakterii jelitowych i zmniejszając liczbę patogennych lub złych bakterii, kontynuuje doktor we wpisie.
Czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu i opóźnia proces
starzenia się organizmu. Zawarte w niej składniki chronią przed
chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają
poziom “złego” cholesterolu.
Zjedzenie czekolady poprawia również humor, a tabliczka
dostarcza 60-70 mg kofeiny, co jest porównywane
z ilością kofeiny w filiżance kawy.
Instagram @my.minimalllife
Szukasz więcej zdrowych przekąsek? Sprawdź nasz artykuł: