02
11
2023
Te słodkie przekąski możesz jeść bez ograniczeń
Instagram @wefelicia
Cukier to najprostsza forma węglowodanów, które organizm
wykorzystuje jako energię i paliwo do funkcjonowania.
Wiadomo - im mniej cukru w diecie, tym lepiej, jednak są
cukry, które wcale nie są niezdrowe dla organozmu,
a potrafią skutecznie podnieść glukozę we krwi i tym
samym poprawić nasze samopoczucie.
Nie od dziś wiadomo, że nasze ciało każdy związek chemiczny toleruje inaczej. Fruktoza i laktoza to zdrowszy odpowiednik cukrów rafinowanych, które ochoczo są dodawane do przetworzonej i pakowanej żywności sprzedawanej w sklepach. Rafinowane cukry rozkładają się w naszym organizmie znacznie szybciej, powodując gwałtowny wzrost poziomu insuliny i cukru we krwi. Ponieważ są szybko trawione, po ich zjedzeniu możemy nie czuć się syci, co sprzyja niekontrolowanemu podjadaniu w ciągu dnia.
Fruktoza i laktoza są trawione znacznie wolniej, ponieważ zawierają
również błonnik, który pomaga zachować uczucie sytości
i zrównoważyć poziom cukru we krwi - to właśnie na przekąski
z ich udziałem powinnaś stawiać w ciągu dnia
w celu utrzymania nienagannej formy.
Instagram @nicolesulekova
Owoce
Owoce to świetna alternatywa dla batoników, która oprócz
pozytywnych doznań dla naszych receptorów smakowych,
dostarcza naszemu ciału witamin, minerałów i błonnika.
Warto wybierać świeże, sezonowe produkty, a zimą korzystać z mrożonek, które mogą stanowić urozmaicenie śniadania lub być samodzielną przekąską. Najlepiej stawiaj na te o niskim indeksie glikemicznym takie jak: czarna i czerwona porzeczka, rabarbar, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, grejpfruty, gruszki, mandarynki, marakuję, świeże morele, brzoskwinie i jabłka.
Zobacz także: Owocowy zapach dla niej od Bossa
Instagram @haras_foodblog
Gorzka czekolada
Wykazano, że gorzka czekolada poprawia przepływ i obniża ciśnienie
krwi, stabilizuje zdrowy poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko
chorób serca. Nic dziwnego, że jej zjedzenie w ciągu dnia
relaksuje i podnosi nasz poziom endorfin.
Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. To właśnie dlatego jest bezpieczniejsza i zdrowsza niż jej mleczna wersja. Składy obydwu produktów także się znacząco różnią. W pierwszej 80% składu stanowi kakao, podczas gdy w drugiej większość to biały cukier. Wnioski nasuwają się same.
Instagram @l0lpapi
Miód
Choć miód składa się w 70-80% z cukrów (oczywiście tych zdrowych,
czyli takich jak glukoza i fruktoza), spożywanie go dostarcza
naszemu organizmowi wiele dobroczynnych właściwości.
Jest on bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Ponadto zawiera naturalne substancje przeciwzapalne, które mogą wspierać zdrowie układu immunologicznego. Miód ma także niski indeks glikemiczny w porównaniu do białego cukru), co oznacza, że wywołuje mniejszy wzrost insuliny we krwi - to korzystne, szczególnie dla osób z cukrzycą lub walczących z utrzymaniem wagi.
Instagram @jm_michalak