16
08
2014
Spaghetti z cukinii z dyniowym pesto & brzoskwiniami
fot. thefirstmess.com
Cukiniowe spaghetti to witaminowa bomba i przebojowy, letni wygląd wakacyjnego lunchu. Zanim zaczniesz je szykować, upewnij się, że dysponujesz tzw. julienne peeler, czyli nożykiem, dzięki któremu przeobrazisz warzywo w makaronowe nitki. Kupisz go bez najmniejszego kłopotu w większości sklepów z kuchennymi akcesoriami - warto, bo będziesz mogła nim kroić także marchewkę, zielone ogórki, a nawet ziemniaki.
Składniki: 5 niezbyt dużych cukini, 2 brzoskwinie, garść posiekanych liści bazylii, filiżanka pestek dyni, filiżanka małych listków oberwanych z gałązki świeżej bazylii, kilka łyżeczek oliwy z oliwek, odrobina wody, odrobina soku z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz