16
08
2014
Spaghetti z cukinii z dyniowym pesto & brzoskwiniami
fot. thefirstmess.com
Cukiniowe spaghetti to witaminowa bomba i przebojowy, letni wygląd wakacyjnego lunchu. Zanim zaczniesz je szykować, upewnij się, że dysponujesz tzw. julienne peeler, czyli nożykiem, dzięki któremu przeobrazisz warzywo w makaronowe nitki. Kupisz go bez najmniejszego kłopotu w większości sklepów z kuchennymi akcesoriami - warto, bo będziesz mogła nim kroić także marchewkę, zielone ogórki, a nawet ziemniaki.
Składniki: 5 niezbyt dużych cukini, 2 brzoskwinie, garść posiekanych liści bazylii, filiżanka pestek dyni, filiżanka małych listków oberwanych z gałązki świeżej bazylii, kilka łyżeczek oliwy z oliwek, odrobina wody, odrobina soku z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz
fot. thefirstmess.com
Gotowanie zacznij od uprażenia pestek dyni. Rzuć je na gorącą, suchą patelnię, dodaj odrobinę soli morskiej i poczekaj aż lekko napęcznieją i ściemnieją. Gotowe wrzuć do miksera, dodaj małe listki bazylii, oliwę, czosnek, cytrynę oraz pieprz i kilka kropli wody. Miksuj składniki aż uzyskasz konsystencję typową dla pesto.
Używając tzw. julienne peeler przygotuj makaron z cukinii. Nie musisz jej obierać. Wykonuj cięcia przez całą długość warzywa tak, by nitki były imponujących rozmiarów. Przełóż spaghetti do miski i posyp solą, która wyciągnie z niego nadmiar wody i sprawi, że przyjemnie skruszeje.
fot. thefirstmess.com
Przystąp do krojenia brzoskwini. Owoce pozbaw pestek i rozdziel na małe kawałeczki. Wymieszaj cukiniowe spaghetti z pesto, udekruj brzoskwiniami oraz większymi listkami bazylii. Jeśli zastosujesz zarówno te zielone, jak i burgundowe, uzyskasz wspaniałą, efektowną prezentację dania.
Przygotuj także inne przepisy zaczerpnięte z bloga The First Mess:
Krem ze słodkich ziemniaków z sokiem z pomarańczy