21
04
2015
Lekki lunch w 10 minut: Falafel z awokado na sałacie z sosem tahini
fot. pureella.com
Dużo pracy, spory głód i mało czasu na gotowanie? Skorzystaj z przepisu, który wyszperałyśmy na świetnym blogu kulinarnym Pure Ella. Cieplutkie, chrupiące kotleciki z ciecierzycy podane na talerzu sałat z dodatkiem awokado będą naprawdę wyborne, jeśli przygotujesz do nich specjalny, cytrynowy dressing. Do dzieła!
Składniki na falafele: 1 puszka ciecierzycy, 1/4 średniej cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1/2 szklanki ryżu, 1 łyżeczka soli morskiej, świeżo zmielony pieprz do smaku, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka kuminu, pęczek natki pietruszki, olej z pestek winogron do smażenia
Składniki na dressing tahini: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka tahini (pasta sezamowa), 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryn, 1 łyżka mleka, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sól morska i pieprz