21
04
2015
Lekki lunch w 10 minut: Falafel z awokado na sałacie z sosem tahini
fot. pureella.com
Dużo pracy, spory głód i mało czasu na gotowanie? Skorzystaj z przepisu, który wyszperałyśmy na świetnym blogu kulinarnym Pure Ella. Cieplutkie, chrupiące kotleciki z ciecierzycy podane na talerzu sałat z dodatkiem awokado będą naprawdę wyborne, jeśli przygotujesz do nich specjalny, cytrynowy dressing. Do dzieła!
Składniki na falafele: 1 puszka ciecierzycy, 1/4 średniej cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1/2 szklanki ryżu, 1 łyżeczka soli morskiej, świeżo zmielony pieprz do smaku, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka kuminu, pęczek natki pietruszki, olej z pestek winogron do smażenia
Składniki na dressing tahini: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka tahini (pasta sezamowa), 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryn, 1 łyżka mleka, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, sól morska i pieprz
fot. pureella.com
Jak przygotować kotleciki?
Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj na drobno, ale uważaj, by nie przeistoczyły się w krem. Grudkowa konsystencja mile widziana.
Gotową masę uformuj na małe kotleciki i smaż na patelni z rozgrzanym olejem z pestek winogron przez 2 minuty z każdej strony.
Możesz także rozłożyć wszystko na pokrytej papierem blasze i piec przez 30 minut w temperaturze około 200 stopni C.
fot. pureella.com
Jak przygotować sos?
Wszystkie składniki (poza oliwą z oliwek) wymieszaj, np. używając trzepaczki. Dopiero kiedy będą stanowić gładką masę, dodaj oliwę i wymieszaj ponownie. Jeśli nie zużyjesz całego sosu podczas lunchu, możesz go przechowywać w lodówce nawet przez 5 dni.
Jak podawać?
Na płaskim talerzu rozłóż sałatę (najlepiej mix roszponki i rukoli). Na miękkiej, zielonej poduszeczce umość 3 kotleciki, kilka plastrów awokado i krążki czerwonej cebuli. Polej dressingiem.
fot. pureella.com
Konsumuj na słonecznym tarasie w towarzystwie kieliszka wypełnionego białym winem albo ze szklaneczką świeżej lemoniady z dodatkiem rabarbaru.
Przygotuj także inne pyszne lunche:
Zielona zupa minestrone z wiosennych warzyw