14
01
2014
Mus z awokado na 2 sposoby: smoothie albo gazpacho #mniam
Coś wspaniałego! Przed wami receptura na magiczny mus z awokado i elitanej grupy innych zielości, które (w zależności od tego, na co tak naprawdę masz ochotę) można łatwo transformować z kremowego smoothie do sycącego gazpacho, czyli lekkiej zupy na zimno.
Dlaczego warto odtworzyć recepturę, a nawet nauczyć się jej na pamięć i szykować regularnie? Bo to nie tylko wyśmienity smak, ale także prawdziwe bogactwo substancji odżywczych o właściwościach nawilżających, oczyszczających i antyoksydacyjnych.
Surowizna, której wciąż jemy za mało, to witaminy i minerały, które są tak bardzo pożądane w każdej wielkomiejskiej kuchni. Porzuć filozofię instant, bądź slow & fit!
Składniki do przygotowania bazy, czyli zielonego smoothie:
1 jabłko, 2 nacie selera, pół ogórka, 70 g liści szpinaku, 20 g rzeżuchy, pół awokado, 12 g imbiru, sok z cytryny, trochę więcej niż szklanka wody, łyżeczka proszku ze spiruliny, natka pietruszki
Elementy, które musisz dodać, aby ze smoothie wyczarować gazpacho:
1 duży ząbek czosnku, szczypta pieprzu cayenne, 2 średnie cebule wiosenne, szczypta soli morskiej
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
Wrzuć do miksera, dolej wodę i zblenduj na gładko. Jeśli zdecydowałaś się zrobić zielone gazpacho, pamiętaj o extra składnikach (czosnek, cebulka, pieprz, sól).
Smoothie podawaj w wysokiej szklance i pij przez słomkę. Zimna zupa krem najlepiej smakuje z plasterkiem cytryny i czosnkową bagietką. Pycha!