26
06
2014
Krem ze słodkich ziemniaków z sokiem z pomarańczy i kolendrą
fot. thefirstmess.com
Oliwę z oliwek rozgrzej na dnie garnka. Dodaj cebulkę, czosnek, kolendrę oraz płatki chilli. Mieszaj często i podgrzewaj tak długo, aż cebulka stanie się szklista i krucha, czyli przez około 8-10 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj więcej oliwy niż przepis zakłada.
Dodaj sok z czerwonej pomarańczy oraz pokrojone drobno słodkie ziemniaki. Wymieszaj wraz z pieprzem i solą morską. Podnieś temperaturę, wlej bulion i gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na koniec zdejmij z kuchenki i zblenduj na gładko. Podawaj w szerokich talerzach, a każda porcję dekoruj chipsami ziemniaczanymi home made oraz odrobiną świeżych lub suszonych ziół lub prażonych nasion słonecznika.