26
06
2014
Krem ze słodkich ziemniaków z sokiem z pomarańczy i kolendrą
fot. thefirstmess.com
Przepis na kremową zupę w ciepłym, oranżowym kolorze oryginalnie pochodzi z książki kulinarnej Gwyneth Paltrow It's All Good, a został odtworzony na pysznym blogu The First Mess.
Połączenie słodkich ziemniaków, które kuszą i smakiem, i odcieniem z sokiem z czerwonej pomarańczy oraz pikantnym chilli czyni ją jedną z najciekawszych opcji lunchowych, jakie miałyśmy ostatnio okazję przyrządzać.
Składniki: 3 łyżeczki oliwy z oliwek, czerwona cebulka drobno posiekana, 2 ząbki czosnku w plasterkach, odrobina świeżej lub suszonej kolendry, pół łyżeczki płatków chilli, 2 słodkie ziemniaki obrane i pokrojone, 5 filiżanek bulionu warzywnego, sok wyciśnięty z jednej czerwonej pomarańczy, sól morska i pieprz