26
06
2014
Krem ze słodkich ziemniaków z sokiem z pomarańczy i kolendrą
fot. thefirstmess.com
Przepis na kremową zupę w ciepłym, oranżowym kolorze oryginalnie pochodzi z książki kulinarnej Gwyneth Paltrow It's All Good, a został odtworzony na pysznym blogu The First Mess.
Połączenie słodkich ziemniaków, które kuszą i smakiem, i odcieniem z sokiem z czerwonej pomarańczy oraz pikantnym chilli czyni ją jedną z najciekawszych opcji lunchowych, jakie miałyśmy ostatnio okazję przyrządzać.
Składniki: 3 łyżeczki oliwy z oliwek, czerwona cebulka drobno posiekana, 2 ząbki czosnku w plasterkach, odrobina świeżej lub suszonej kolendry, pół łyżeczki płatków chilli, 2 słodkie ziemniaki obrane i pokrojone, 5 filiżanek bulionu warzywnego, sok wyciśnięty z jednej czerwonej pomarańczy, sól morska i pieprz
fot. thefirstmess.com
Oliwę z oliwek rozgrzej na dnie garnka. Dodaj cebulkę, czosnek, kolendrę oraz płatki chilli. Mieszaj często i podgrzewaj tak długo, aż cebulka stanie się szklista i krucha, czyli przez około 8-10 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj więcej oliwy niż przepis zakłada.
Dodaj sok z czerwonej pomarańczy oraz pokrojone drobno słodkie ziemniaki. Wymieszaj wraz z pieprzem i solą morską. Podnieś temperaturę, wlej bulion i gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na koniec zdejmij z kuchenki i zblenduj na gładko. Podawaj w szerokich talerzach, a każda porcję dekoruj chipsami ziemniaczanymi home made oraz odrobiną świeżych lub suszonych ziół lub prażonych nasion słonecznika.
fot. thefirstmess.com
A po obiedzie oczywiście szykownie jest podać deser:
Domowe lody z mleka kokosowego ze świeżymi owocami leśnymi
Miniaturkowe torciki Pavlova w leciutkim kremem i słodkim sosem
Crepe Cake, czyli uroczy torcik z miliona cieniutkich warstw
Wszystkie słodkie przepisy znajdziecie tutaj >>>