04
06
2014
Jak zrobić idealną bezę? Mini torciki Pavlova z owocami leśnymi
honestlyyum.com
Mniam, mniam! Małe beziki z cytrynowym kremem, jeżynowym sosem i świeżymi owocami leśnymi staną się twoim ulubionym grzeszkiem. Konsumuj je w towarzystwie kieliszka dobrze schłodznego prosecco.
Składniki bezy: 6 białek jajek (w temperaturze pokojowej), półtorej szklanki cukru pudru, 1 łyżka przesianej mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka octu, szczypta soli
Składniki sosu, kremu i dekoracji: 400 g jeżyn (lub malin), śmiatana do ubijania (schłodzona), łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody, skórka otarta z jednej cytryny, łyżka soku z cytryny, garść pokruszonych orzechów pistacjowych (niesolonych)
Kilka ważnych zasad robienia bezy:
#1 Nigdy nie piecz bezy, jeśli pogoda jest deszczowa lub wilgotna. W takich warunkach nie osiągniesz pożądanej kruchości.
#2 Upewnij się, że miska, w której ubijasz jajka, jest dokładnie odtłuszczona. Jeśli znalazłaby się w niej choć kropla tluszczu, nie ubijesz białek na właściwą konsystencję. Na wszelki wypadek zawsze przed ubijaniem oczyść wnętrze naczynia, przecierając go sokiem z cytryny.