04
06
2014
Jak zrobić idealną bezę? Mini torciki Pavlova z owocami leśnymi
honestlyyum.com
Rozgrzej piekarnik do 110 stopni C. Na arkuszu papieru do pieczenia rozłóż kleksy z piany. Z podanej porcji powinnaś uformować ich dokładnie sześć. Piecz przez godzinę na środkowej wysokości piekarnika, a po upływie wskazanego czasu, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na kilka centymetrów. Bezy muszą powoli wystygnąć do temperatury pokojowej.
Aby przygotować sos jeżynowy, 1/3 porcji owoców, 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody wrzuć do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 5 minut aż do powstania syropu. Prosto z garnka przelej go do malaksera i zmiskuj na gładką masę. By zrobić krem, do śmietany dodaj skórkę cytrynową, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy i dobrze ubij.
Gotowe bezy wyjmij z piekarnika. Połóż jedną, na niej krem, przykryj drugą, znów kleks z bitej śmietany, a na wierzchu udekoruj wszystko syropem jeżynowym i świeżymi owocami. Top możesz posypać pokruszonymi pistacjami.