22
06
2014
Domowe lody z mleka kokosowego ze świeżymi borówkami
fot. topwithcinnamon.com
Najlepsze lody zrobisz sama! Będą naturalne i bez konserwantów, a przy okazji idealnie słodkie i perfekcyjnie kremowe. Wbrew pozorom wcale nie potrzebujesz wielu składników - im prostszy przepis, tym smaczniejszy efekt!
Składniki na lody:
400 ml pełnotłustego, schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy
szczypta soli
laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki dekoracji:
uprażone i pokruszone orzeszki pistacjowe
świeże borówki (albo jagody, maliny lub jeżyny)
By uprażyć pistacje, przygotuj: 1/3 filiżanki orzechów, szczypta proszku do pieczenia, łyżeczka oleju kokosowego, łyżeczka syropu klonowego lub z agawy, 4 łyżeczki mączki migdałowej