24
02
2014
Japońska sałatka z makaronem Soba, pastą Yuzukoshō i sezamem
fot. honestlyyum.com
Masz apetyt na coś lekkiego, pełnego świeżych warzyw, ale jednocześnie pikantnego i dostarczającego mnóstwa wrażeń smakowych? Japoński makaron gryczany Soba z dodatkami będzie strzałem w dziesiątkę!
Sekretnym składnikiem przepisu jest zielona pasta Yuzukoshō z pikantnych papryczek chili - pachnąca, bardzo ostra, nieco słona. Można jej używać przyprawiania mięs, wzbogacania smaku słynnej zupy miso oraz do wszelkiego rodzaju makaronów.
Składniki: makaron Soba, posiekany szczypiorek, jarmuż, marchewka, rzodkiewka, czarny sezam oraz na dressing: 1 łyżka Yuzukoshō, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka cukru, ćwierć szklanki octu ryżowego, olej z pestek winogron