06
03
2015
Domowe kluseczki gnocchi z zielonym pesto z migdałami
fot. topwithcinnamon.com
Oh-so-yummy!
Kochamy włoską kuchnię, a do leciutkich kluseczek gnocchi mamy wprost szaloną słabość. Niestety, kiedy tylko zobaczymy je w menu, inne pyszności nie mają żadnych szans w walce z naszym apetytem. W tej wersji skonsumujecie je w duecie z domowym pesto z szałwii i bazylii.
Składniki na kluseczki:
Kilogram słodkich ziemniaków, pół szklanki ricotty, 30 g parmezanu, łyżeczka soli, świeżo mielony pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, jajko, 280 g mąki
Składniki zielonego pesto:
Pół szklanki listków świeżej szałwii, pół szklanki listków świeżej bazylii, ząbek czosnku (lub listki czosnku, jeśli uda ci się kupić), szczypta soli, 50 g migdałów, sok z cytryny (w optymalnej ilości, by stworzyć odpowiednią konsystencję), oliwa z oliwek (w optymalnej ilości, by stworzyć odpowiednią konsystencję)
Dodatkowo warto przygotować odrobinę masła, podartą bazylię i płatki parmezanu do dekoracji porcji tuż przed serwowaniem.