06
03
2015
Domowe kluseczki gnocchi z zielonym pesto z migdałami
fot. topwithcinnamon.com
Słodkie ziemniaki należy najpierw upiec w temperaturze 200 stopni C przez około 45 minut - staną się wówczas dostatecznie miękkie, by rozbić je na gładką masę. Do rozgniecionych ziemniaków dodaj pozostałe składniki - ricottę, parmezan, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz jajko. Ponownie wymieszaj, a następnie dodaj mąkę i raz jeszcze zblenduj. Chłodź ciasto przez dwie godziny zanim zaczniesz formować z niego kluseczki.
Po upłynięciu wskazanego czasu, przystąp do formowania gnocchi. Posyp stolnicę mąką, oderwij ćwiartkę porcji ciasta, którym dysponujesz i zroluj je na grubość jednego cala. Pokrój na kawałki takie jak na zdjęciu, a nacięcia wykonaj na specjalnej, drewnianej desce do gnocchi lub zwyczajnym widelcem.