20
01
2014
Jesteś tym, co jesz: Cała prawda o wpływie menu na stan cery
instagram.com/calgaryavansino
Problematyczne fast food'y i słodycze
Fast foody i inne przekąski na szybko (chipsy, paluszki, prażynki) zawierają szalone ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, powodując pęcznienie skóry i jej wiotczenie. Dodatkowo, większość producentów soli kuchennej wzbogaca jej skład o związki jodu, ten zaś podrażnia pory skórne i stymuluje je do nadmiernej produkcji łoju. W efekcie cera mocniej się przetłuszcza, bakterie mają doskonałe środowisko do namnażania i na powierzchni skóry zaczynają się tworzyć stany zapalne.
Natomiast podstawowym składnikiem słodyczy są dwucukry - metabolizowane do glukozy, której poziom we krwi jest bezpośrednio sprzężony z poziomem insuliny, mogą negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną i w konsekwencji powodować wzmożoną produkcję sebum oraz przetłuszczanie się skóry, a stąd już tylko krok do eksplozji trądziku. Wysoka zawartość cukru w diecie jest również powodem redukcji kolagenu w skórze, co z kolei skutkuje wcześniejszym powstawaniem zmarszczek.