20
01
2014
Jesteś tym, co jesz: Cała prawda o wpływie menu na stan cery
instagram.com/lolarykiel
Orzechy: niebezpieczne czy... upiększające?
To ulubiona przekąska wielu modelek, w tym samej Anji Rubik, a to za sprawą wpływających pozytywnie na stan skóry i włosów kwasów tłuszczowych. Nerkowce, pistacje, orzechy włoskie i laskowe, pełne są antyoksydantów i poprawiającego trawienie błonnika, a przy okazji regulują poziom cukru we krwi. Jeśli nie masz na nie alergii, konsumuj bez ograniczeń!
Prawdziwymi królami w tej kategorii są orzechy makadamia (bogate w wapń, fosfor, żelazo oraz witaminę B1) oraz orzechy brazylijskie, które są największym źródłem selenu w pożywieniu o pochodzeniu roślinnym. Zaledwie jeden orzeszek dostarcza aż 160% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek!