20
01
2014
Jesteś tym, co jesz: Cała prawda o wpływie menu na stan cery
instagram.com/lolarykiel
Kwasy tłuszcowe zamiast eliksiru młodości
W rybach (szczególnie w łososiu), orzechach i oliwie znajdują się dobre tłuszcze, które pomagają komórkom w odbudowie błon oraz zmniejszają uczucie suchości i szorstkości skóry.
Zawarte w nich antyoksydanty spowalniają starzenie się skóry poprzez ograniczanie aktywności wolnych rodników. Howard Murad, prawdziwy gwiazdor współczesnej dermatologii, radzi konsumować ryby codziennie, najlepiej z sałatą posypaną obficie siemienim lnianym. Dopisz do menu łososia, makrelę, sardynki oraz ostrygi. Pamiętaj, że owoce morza to nie tylko kwasy tłuszczowe, ale także cenny cynk - pierwiastek wzmacniający skórę i przypieszający gojenie się ran.
Nasiona chia to kolejny życiodajny składnik upiększającej diety, który można kupić np. w sklepach z żywnością organiczną. Już jedna łyżeczka wystarczy, aby dostarczyć sobie solidną porcję kwasu alfa-linolenowego, który podobnie jak cynk, wpływa na tempo gojenia się ran. Można je np. dosypywać do śniadaniowego jogurtu - pycha!