14
11
2014
Chcesz, żeby włosy rosły szybciej? Musisz zacząć to jeść (są efekty)
instagram.com/marloeshorst
Najzdrowsza z roślin strączkowych, czyli soczewica
Soczewica to cała masa wapnia i żelaza, ale przede wszystkim białko - niezbędne do powstawania budulca włosa, czyli keratyny. Niedobór białka skutkuje osłabieniem czupryny i zauważalnym spowolnieniem jej wzrostu. Osobom rezygnującym z mięsa dietetycy sugerują wzbogacenie menu o soczewicę właśnie, gdyż w 100 g nasion jest aż 28 g czystego białka!
Można ją dodawać do zup warzywnych, które później miksujemy na kremy; można mieszać z oliwą oraz przyprawami i rozcierać na pyszną pastę do kanapek; można również (i to nasza ulubiona wersja) jeść na świeżym szpinaku z kawałkami usmażonej dyni.