30
10
2013
Eat-girls, czyli co modelki jedzą, aby mieć promienną cerę?
Cel: Wzmocnić wrażliwą na podrażnienia cerę
Dopisz do menu: Łosoś, siemię lniane, nasiona chia, maliny, orzechy, oliwa z oliwek
W rybach (szczególnie w łososiu), orzechach i oliwie znajdują się dobre tłuszcze, które pomagają komórkom w odbudowie błon oraz zmniejszają uczucie suchości i szorstkości skóry. Zawarte w nich antyoksydanty spowalniają starzenie się skóry poprzez ograniczanie aktywności wolnych rodników. Howard Murad, prawdziwy gwiazdor współczesnej dermatologii, radzi konsumować ryby codziennie, najlepiej z sałatą posypaną obficie siemieniem lnianym.
Nasiona chia to kolejny życiodajny składnik upiększającej diety, który można kupić np. w sklepach z żywnością organiczną. Już jedna łyżeczka wystarczy, aby dostarczyć sobie solidną porcję kwasu alfa-linolenowego, króty przyspiesza gojenie się ran. Można je np. dosypywać do śniadaniowego jogurtu - pycha!