30
10
2013
Eat-girls, czyli co modelki jedzą, aby mieć promienną cerę?
Gdy mowa o skórze, powiedzenie "jesteś tym, co jesz" staje się najlepszym podsumowaniem wpływu menu na stan cery.
Niewłaściwa dieta, szczególnie pełna soli i słodyczy, które zatrzymują w organizmie wodę, rozregulowuje gospodarkę hormonalną, szybko uwidacznia się na twarzy w postaci rozszerzonych porów, zaskórników i pryszczy.
Chcesz ulepszyć swój jadłospis? Wcale nie musisz dokonywać kuchennych rewolucji! Wystarczy obrać właściwy cel, a następnie dopisać do menu odpowiednie produkty i sumiennie je konsumować. To proste!
Cel: Wzmocnić wrażliwą na podrażnienia cerę
Dopisz do menu: Łosoś, siemię lniane, nasiona chia, maliny, orzechy, oliwa z oliwek
W rybach (szczególnie w łososiu), orzechach i oliwie znajdują się dobre tłuszcze, które pomagają komórkom w odbudowie błon oraz zmniejszają uczucie suchości i szorstkości skóry. Zawarte w nich antyoksydanty spowalniają starzenie się skóry poprzez ograniczanie aktywności wolnych rodników. Howard Murad, prawdziwy gwiazdor współczesnej dermatologii, radzi konsumować ryby codziennie, najlepiej z sałatą posypaną obficie siemieniem lnianym.
Nasiona chia to kolejny życiodajny składnik upiększającej diety, który można kupić np. w sklepach z żywnością organiczną. Już jedna łyżeczka wystarczy, aby dostarczyć sobie solidną porcję kwasu alfa-linolenowego, króty przyspiesza gojenie się ran. Można je np. dosypywać do śniadaniowego jogurtu - pycha!
Cel: Ochronić skórę przez szkodliwym wpływem promieniowania UV
Dopisz do menu: Owoce granatu, jagody goji, pomidory, brokuły
Howard Murad zawsze powtarza swoim klientkom, że aby ochronić skórę przez szkodliwym promieniowaniem słonecznym, sam krem nie wystarczy. Niezbędna jest także ochrona od środka!
Kwas elagowy, który jest wspaniałym przeciwutleniaczem zwiększającym moc zewnętrznej ochrony SPF, znajduje się w imponujących ilościach np. w granatach.
Warto konsumować także pomidory, które zawierają nie tylko słynny likopen, ale także spore ilości karotenu. Nigdy nie zapominaj o włożeniu plasterka do kanapki albo burgera!
Cel: Uelastycznić skórę tak, aby była wolna od zmarszczek i młodo wyglądająca
Dopisz do menu: Jarmuż, jagody, jajka, fasolkę, jagody goji oraz awokado
Jarmuż, jeżyny, jagody, maliny, borówki i truskawki zawierają genialny wprost pakiet substancji upiększających, wzmacniających i odmładzających skórę: witaminy A i C oraz wapń. W jarmużu dodatkowo jest aż 45 różnych flawonoidów, wszystkie o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.
Warto także konsumować żywność bogatą w kolagen. Najprościej poprzez wprowadzenie do menu jaj, jagód goji, orzechów i awokado - dzięki nim skóra pozostanie gładka na dłużej!
Cel: Cera o jednolitym kolorze bez czerwonych plamek i przebarwień
Dopisz do menu: Warzywa zielone i pomarańczowe, czyli np. jarmuż, brokuły, marchewkę, morele i słodkie ziemniaki
Witamina A, czyli retinol, to jeden z ulubionych składników walczących o wieczną młodość dermatologów, ponieważ ma silnie odmładzający i rozjaśniający wpływ na cerę.
Dostarczana organizmowi wraz z pożywieniem pomaga regulować odnowę komórkową, a skóra dzień po dniu staje się bardziej świetlista. Warto zapamiętać, że wystarczy zjeść trzy morele, by dostarczyć sobie aż 30% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!
Cel: Nawodnienie głębokich warstw skóry
Dopisz do menu: Arbuz, ogórki, pomidory, cukinia, bakłażan i marchewki
Wszystkie komórki, także te budujące skórę, aby żyć, potrzebują wody. Dużo wody! Niestety picie np. kilku szklanek soku lub dziesiątek kubków zielonej herbaty często kończy się... wiecznymi podróżami do toalety!
Aby dostarczyć sobie właściwej porcji H2O, a przy okazji uzupełnić poziom składników mineralnych, przeciwuletniaczy i witamin, sięgaj po pełne wody owoce i warzywa, takie jak arbuz, ogórki albo cukinia!