19
05
2014
5 pysznych alternatyw dla zaspokojenia pragnienia cukru
VOGUE Spain, czerwiec 2012
#5 Czekolada
Nawet gdy zaczynasz dietę i radykalnie ucinasz podjadanie słodyczy, nie powinnaś zupełnie rezygnować z czekolady. Badania naukowe dowodzą, że jej regularna konsumpcja ma pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie krwi, a co za tym idzie ryzyko wylewu, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy, a przy okazji stymuluje produkcję endorfiny, która przecież jest hormonem szczęścia. I co najważniejsze: zdaniem ekspertów wprowadzenie do diety jednego łakomego święta w tygodniu, w którym wolno więcej niż zwykle, nie tylko poprawia samopoczucie, ale faktycznie pomaga wytrwać w odchudzaniu.
ZAMIENNIK: W dzień dyspensy, zamiast objadać się muffinkami i pierniczkami, skuś się na czekoladę z organicznymi substancjami słodzącymi. O każdej innej porze tygodnia, gdy myśl o słodyczach nie będzie dawać spokoju, sięgnij po dwie kosteczki czekolady z najwyższą zawartością kakao (ponad 72%).