19
05
2014
5 pysznych alternatyw dla zaspokojenia pragnienia cukru
VOGUE Spain, czerwiec 2012
Gdybyśmy miały podsumować wszystkie poradniki dotyczące diety i zdrowego odżywiania, jakie kiedykolwiek przygotowałyśmy, podstawowe kompendium wiedzy sprowadzałoby się do pięciu głównych haseł. Pełne ziarna są dobre, jaja i bekon są złe, niskotłuszczowe jest zawsze lepsze niż pełnotłuste, oleje roślinne są zdrowsze niż masło, cukier to wróg numer 1.
Nadmiar tego ostatniego jest szczególnie niebezpieczny, bo oprócz tego, że powoduje błyskawiczny przyrost masy ciała, to skutecznie i na długo uzależnia, nieznośnie krzyżując wszystkie odchudzające plany (albo próby utrzymania wymodelowanej w pocie czoła sylwetki) przez pojawiające się w najmniej odpowiednich momentach pragnienie zjedzenia słodyczy...
Jak reagować w chwilach słabości? Szukaj pysznych alternatyw, które zaspokoją cukrową żadzę!
VOGUE Spain, czerwiec 2012
#1 Lody
Już mała gałka lodów wyróżnia się wysokim współczynnikiem gęstości energetycznej, co oznacza, że przy sporej ilości kalorii dostarcza równocześnie małą porcję składników odżywczych. I tak, pochłonięcie 100 g lodów śmietankowych to dodatkowe 180-220 kcal do dziennego menu! Do tej pory nie przejmowałaś się jednak zgubnym wpływem lodowych deserów na sylwetkę, bo słyszałaś, że tak naprawdę nie tuczą, gdyż energia potrzebna do ogrzania ciała po ich zjedzeniu spala wszystkie spałaszowane kalorie. Niestety, wysiłek jaki musi podjąć organizm podczas tego procesu, nie jest ani trochę adekwatny do bilansu kcal, których należałoby się pozbyć.
ZAMIENNIK: Zawsze warto mieć w zamrażalniku przygotowaną porcję owoców - na wypadek nagłego apetytu na lody i słodycze. W tej roli doskonale sprawdzają się mrożone winogrona (to również elegancki deser dla niezapowiedzianych gości) albo banany. Te drugie obierz ze skórki, zamroź i w lodowej wersji podawaj z dodatkiem orzechów albo wiórków kokosowych.
VOGUE Spain, czerwiec 2012
#2 Napoje energetyczne
Błyskawicznie zwiększają wydolność organizmu, poprawiają koncentrację, przyspieszają reakcje metaboliczne, przeciwdziałają zmęczeniu - to obiecują producenci. W rzeczywistości jednak efekt jest krótkotrwały i nie byłby możliwy do osiągnięcia bez potężnej dawki kofeiny i cukru. Ta pierwsza, spożywana w dużych ilościach i w towarzystwie takich komponentów jak regulatory kwasowości czy kwas askorbinowy, które zawiera przeciętny energetyk, fatalnie wpływa na stan cery. Z kolei substancje słodzące podbijają kaloryczność pobudzającego napoju do 60 kcal na każde 100 ml.
ZAMIENNIK: Własnoręcznie przygotuj napój izotoniczny i przelej go do modnego bidonu, by mógł służyć przez cały aktywny dzień. Do wody mineralnej dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, stewię oraz sól morską celtycką. Te bogate w naturalne minerały składniki dodadzą energetycznego kopa na kilka dobrych godzin!
VOGUE Spain, czerwiec 2012
#3 Jogurt
Tak, my też uwielbiamy jogurtowe desery o egzotycznych smakach, najlepiej wzbogacone słodkim sosem albo porcją konfitury. Wyglądają, smakują i... tuczą jak lody! Bardziej niewinne nie są wcale sklepowe jogurty z kawałkami owoców - zazwyczaj napakowane słodzikiem, który maskuje brak kremowości. Jedynym wyjątkiem jest jogurt grecki, który nawet w wersji light z założenia nie może być dosładzany.
ZAMIENNIK: Beztłuszczowy jogurt możesz sama wzbogacić o wyjątkowy smak i substancje odżywcze. Dodaj do niego porcję świeżych owoców, pół łyżeczki miodu oraz garść orzechów, a w mgnieniu oka powstanie przekąska idealna na pierwsze śniadanie albo lunch!
VOGUE Spain, czerwiec 2012
#4 Energetyczne batoniki
Teoretycznie wyglądają niewinnie, wszak zdrowe oznaczenia na etykietach czynią z nich perfekcyjną przekąskę dla każdej aktywnej i zadbanej dziewczyny, ale faktycznie mogą zawierać przetworzony cukier, który jest wrogiem szczupłej sylwetki i gładkiej skóry. Następnym razem dokładnie przestudiuj więc skład ulubionych batoników, by przekonać się, jak są słodzone. Jeśli ich smak to zasługa miodu, syropu klonowego albo cukru kokosowego, możesz od czasu do czasu zaspokoić z ich pomocą apetyt.
ZAMIENNIK: Nerkowce, pistacje, orzechy włoskie i laskowe również świetnie smakują, a pełne są antyoksydantów i poprawiającego trawienie błonnika oraz regulują poziom cukru we krwi. Ważne, by wybierać orzechy bez pikantnych przypraw i soli, które podkręcają ich kaloryczność, zatrzymują wodę w organizmie i psują cerę.
VOGUE Spain, czerwiec 2012
#5 Czekolada
Nawet gdy zaczynasz dietę i radykalnie ucinasz podjadanie słodyczy, nie powinnaś zupełnie rezygnować z czekolady. Badania naukowe dowodzą, że jej regularna konsumpcja ma pozytywny wpływ na zdrowie - obniża ciśnienie krwi, a co za tym idzie ryzyko wylewu, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy, a przy okazji stymuluje produkcję endorfiny, która przecież jest hormonem szczęścia. I co najważniejsze: zdaniem ekspertów wprowadzenie do diety jednego łakomego święta w tygodniu, w którym wolno więcej niż zwykle, nie tylko poprawia samopoczucie, ale faktycznie pomaga wytrwać w odchudzaniu.
ZAMIENNIK: W dzień dyspensy, zamiast objadać się muffinkami i pierniczkami, skuś się na czekoladę z organicznymi substancjami słodzącymi. O każdej innej porze tygodnia, gdy myśl o słodyczach nie będzie dawać spokoju, sięgnij po dwie kosteczki czekolady z najwyższą zawartością kakao (ponad 72%).
VOGUE Spain, czerwiec 2012