10
04
2014
Ziołowa lemoniada z lawendą, bazylią, miętą & rozmarynem
fot. honestlyyum.com
Lemoniada w podstawowej wersji to połączenie wody minaralnej z sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Na naszym ulubionym blogu kulinarnym HonestlyYum.com znalazłyśmy jednak przepis, dzięki któremu tradycyjny letni napój stanie się twoim koktajlem popisowym. Wystarczy poświęcić dodatkowy kwadrans na przyrządzenie ziołowego syropu z lawendy, bazylii, mięty, rozmarynu albo tymianku. A najlepiej z każdego po odrobinie, by rozsmakować się w prawdziwej, aromatycznej symfonii!
Przygotuj: 4 szklanki soku z cytryny, 14 filiżanek wody gazowanej, pół szklanki świeżej mięty, pół szklanki świeżej bazylii, ćwierć szklanki suszonych kwiatów lawendy, ćwierć szklanki świeżego rozmarynu, ćwierć szklanki świeżego tymianku, szklanka cukru na każdy planowany syrop, szklanka wody na każdy planowany syrop