10
04
2014
Ziołowa lemoniada z lawendą, bazylią, miętą & rozmarynem
fot. honestlyyum.com
Lemoniada w podstawowej wersji to połączenie wody minaralnej z sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Na naszym ulubionym blogu kulinarnym HonestlyYum.com znalazłyśmy jednak przepis, dzięki któremu tradycyjny letni napój stanie się twoim koktajlem popisowym. Wystarczy poświęcić dodatkowy kwadrans na przyrządzenie ziołowego syropu z lawendy, bazylii, mięty, rozmarynu albo tymianku. A najlepiej z każdego po odrobinie, by rozsmakować się w prawdziwej, aromatycznej symfonii!
Przygotuj: 4 szklanki soku z cytryny, 14 filiżanek wody gazowanej, pół szklanki świeżej mięty, pół szklanki świeżej bazylii, ćwierć szklanki suszonych kwiatów lawendy, ćwierć szklanki świeżego rozmarynu, ćwierć szklanki świeżego tymianku, szklanka cukru na każdy planowany syrop, szklanka wody na każdy planowany syrop
fot. honestlyyum.com
Zacznij od przygotowania bazy ziołowych drinków, czyli lemoniady. Wymieszaj sok z cytryny z wodą gazowaną i przelej do dużych szklanych butelek z własnoręcznymi etykietkami albo do dystrybutora (tak jak pokazano na zdjęciu). Następnie przystąp do przygotowania syropów z wybranych ziół.
W tym celu rozpuść na rondelku ustawionym na małym ogniu szklankę cukru w szklance wody, a gdy powstanie płynny lukier, włóż do niego np. lawendę. Gotuj dalej przez około 15 minut ciągle mieszając. Odcedzaj jeszcze kiedy jest gorący, a następnie odstawiaj do wystudzenia. Korzystając z tego samego przepisu, zrób każdy syrop ziołowy lub tylko 2-3 wybrane.
fot. honestlyyum.com
Na koniec zadbaj o odpowiednią prezentację lemoniadowej ekspozycji. Najpiękniej będzie wyglądała jeśli przygotowane wcześniej syropy przelejesz do małych, tradycyjnych butelek. By każdą z nich upiększyć i oznaczyć, przewiąż kokardki z naturalnego sznurka, a w każdej z nich umocuj stosowne zioła. Do kieliszka najpierw wlewaj syrop, a następnie dopełniaj lemoniadą.
Wypróbuj także innych przepisów na wiosenne napoje:
Bubble tea, czyli herbata z perełkami tapioki