04
06
2016
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #9
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną
odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
Modeling wymaga od dziewczyn życia w ciągłym biegu. Jeśli akurat nie pracują nad nową sesją zdjęciową i nie biorą udziału w pokazie mody, przemierzają miasto wzdłuż i wszerz, z parą wysokich szpilek w torbie i portfolio pod pachą. Przy takim trybie dnia niezwykle trudno jest znaleźć chwilę na pełnowartościowy posiłek, zjedzony bez stresu, w spokojnej atmosferze. Dobrym rozwiązaniem dla wyjątkowo zapracowanych modelek są zdrowe przekąski, które szybko dodają energii, jednocześnie dostarczając organizmowi witamin i minerałów: sprawdzą się tutaj różnego rodzaju orzechy, pestki dyni i słonecznika, banany, suszone owoce, dobrej jakości gorzka czekolada.
#LUNCHBOX
Jeśli jednak modelka spędza większość dnia poza domem, przekąski nie wystarczą – prędzej czy później organizm będzie się domagał konkretnego posiłku. Dlatego też coraz więcej modelek korzysta z dostępnych na rynku pojemników na żywność, idealnie przystosowanych do tego, by gotowy posiłek wrzucić do torby i zabrać ze sobą. Jak w kilkanaście minut przygotować podobne dania? Oto trzy sprawdzone przepisy!
LUNCHBOX Z MAKARONEM
Składniki: 1 ugotowany burak, 1/2 dojrzałego awokado, spora garść rukoli, 1-2 łyżeczki kaparów, makaron pełnoziarnisty, ser feta (można zamienić na ser kozi), 1-2 łyżki oleju z orzechów laskowych, prażony mix ziaren do posypania
KROK po KROKU: Ulubiony makaron (najlepiej sprawdzą się kokardki lub niewielkie świderki) ugotować al dente, odstawić do przestygnięcia. Buraka i awokado pokroić w kawałki, wrzucić do miski. Dodać rukolę, kapary, makaron i pokruszony ser feta. Polać olejem z orzechów laskowych i posypać mieszanką podprażonych pestek.
Propozycja podania: Do sałatki można również wykorzystać pyszny i prosty sos na bazie musztardy, miodu, oleju lub oliwy extra vergine, odrobiny wody i świeżo zmielonego pieprzu.
LUNCHBOX Z KASZĄ
Składniki: szklanka ugotowanej kaszy pęczak, 1/2 puszki cieciorki, 5 pomidorów suszonych z zalewy, łyżka kaparów, 1/2 opakowania tofu marynowanego
KROK po KROKU: Kaszę wymieszać z odsączoną i przepłukaną ciecierzycą. Pomidory oraz tofu pokroić w kawałki, dodać do kaszy razem z kaparami.
Propozycja podania: Kapary można zastąpić zielonymi lub czarnymi oliwkami. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie, zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy kuskus.
LUNCHBOX Z RYŻEM
Składniki: 1/2 woreczka ugotowanego ryżu brązowego, 50 g wędzonego pstrąga łososiowego w plastrach, 1-2 łyżki sosu sojowego, Łyżka oleju sezamowego, 1/2 puszki cieciorki, 1/2 dojrzałego awokado, łyżka podprażonego sezamu
KROK po KROKU: Plastry łososia podzielić na mniejsze kawałeczki, można podsmażyć je przez chwilę na patelni. Cieciorkę odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą. Awokado obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Ryż wymieszać z rybą, cieciorką i awokado. Do szklanki wlać sos sojowy i olej sezamowy, energicznie wymieszać, polać potrawę. Na końcu posypać danie podprażonymi ziarnami sezamu.
Propozycja podania: ryż warto udekorować szczypiorkiem, natką pietruszki lub aromatyczną kolendrą. W roli rybnego dodatku sprawdzą się również wędzone plastry łososia.