27
02
2016
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #7
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną
odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
Dzisiaj w roli głównej... TOFU!
ŚNIADANIE: TOFUCZNICA
Składniki: 1 kostka naturalnego tofu, 1 mała cebula, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, szczypta pieprzu, garść świeżego szpinaku, olej do smażenia
KROK po KROKU: Tofu odsączyć i rozdrobnić widelcem, wymieszać z kurkumą. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie dodać na patelnię tofu oraz szpinak. Smażyć przez kilka minut, aż szpinak zmięknie. Doprawić pieprzem i solą.
Propozycja podania: Zamiast szpinaku można dodać jarmuż, pomidory albo pieczarki. Tofucznica wspaniale smakuje posypana sporą ilością szczypiorku.
OBIAD: TOFU W MLEKU KOKOSOWYM
Składniki: 1 mała cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 kostki wędzonego tofu, 1/2 puszki mleka kokosowego, 2 łyżki oleju kokosowego, 2-3 spore łyżki zielonej pasty curry, 1 łyżeczka sosu sojowego, łyżka świeżej kolendry, kasza jaglana/ryż jaśminowy/kluseczki jaglane
KROK po KROKU: Cebulę i paprykę pokroić, smażyć kilka minut na oleju kokosowym. Tofu odsączyć z zalewy, pokroić na spore kawałki i dodać do warzyw, chwilę podsmażać na patelni, następnie zalać całość mlekiem kokosowym, dodać pastę curry, wymieszać dokładnie i zagotować. Doprawić do smaku sosem sojowym, posypać świeżą kolendrą. Podawać z ryżem, kaszą lub kluseczkami jaglanymi.
Propozycja podania: Danie warto posypać orzeszkami ziemnymi (bez soli), ewentualnie podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika albo pestkami dyni.
KOLACJA: SAŁATKA Z GRILLOWANYM TOFU
Składniki: 1/2 kostki wędzonego tofu, 1 łyżka sosu sojowego, mix sałat z rukolą (połowa paczki), połowa cukinii, 1 pomidor malinowy, 1/2 czerwonej papryki, łyżka orzeszków piniowych, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, oliwa z oliwek
KROK po KROKU: Tofu i cukinię pokroić w plastry, skropić sosem sojowym i oliwą. Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć na niej plasterki cukinii i grillować aż cukinia zmięknie, a na jej powierzchni pojawią się brązowe paseczki. W międzyczasie do miski przesypać mix sałat. Pomidora i paprykę pokroić w kawałki, wymieszać z sałatą, dodać 2 łyżki kukurydzy. Tofu grillować przez kilka minut z każdej strony. Sałatkę przełożyć na talerz, dodać cukinię i plastry grillowanego tofu. Polać łyżką oliwy z oliwek i łyżką sosu sojowego. Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe, posypać nimi sałatkę.
Propozycja podania: Wędzone tofu można zastąpić naturalnym, zamarynowanym wcześniej w sosie sojowym, oliwie i przyprawach albo wykorzystać gotowe tofu smakowe.