08
11
2015
Wieszak na Wybiegu: Menu modelki na cały dzień #4
The Coveteur
Czy modelki naprawdę żywią się wacikami, sypiają po 3 godziny na dobę i czytają wyłącznie VOGUE'a? Tego wszystkiego możecie dowiedzieć się z felietonów Marty Nowackiej – modelki i autorki bloga Wieszak na Wybiegu. Dzisiaj nasza ekspertka prezentuje trzy zdrowe przepisy na pyszne posiłki, które mogą pojawić się w jadłospisie każdej modelki i każdej zadbanej dziewczyny.
Cykl Menu Modelki skierowany jest do wszystkich osób, które pragną odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
The Coveteur
ŚNIADANIE: BANANOWO-KOKOSOWA OWSIANKA
Składniki: 50 g płatków owsianych górskich, 1 łyżka miodu, 250 ml mleczka kokosowego, 1 rozgnieciony banan, 1 łyżka pestek słonecznika
KROK po KROKU: Mleczko kokosowe podgrzać w rondelku. Dodać płatki owsiane i gotować kilka minut na małym ogniu. Kiedy płatki będą miękkie, przełożyć owsiankę do miseczki, polać łyżką miodu i dodać puree z banana. Pestki słonecznika prażyć na suchej patelni do momentu, aż zmienią delikatnie kolor i posypać nimi owsiankę.
Propozycja podania: Zamiast płatków słonecznika można użyć płatków migdałowych lub całych migdałów podprażonych przez chwilę na suchej patelni.
The Coveteur
OBIAD: KURCZAK W SOSIE SOJOWYM
Składniki: 2 małe piersi z kurczaka, garść grzybów mun, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy, szczypta chili, garść świeżej kolendry, 2 łyżki mąki kukurydzianej, olej kokosowy, opakowanie makaronu chińskiego Mie
KROK po KROKU: Grzyby mun namoczyć (minimum 10 minut), a następnie obgotowywać przez kolejne 10-15 minut. Pokroić w paseczki, odstawić. Kurczaka pokroić w cienkie plasterki. Przygotować marynatę, łącząc 2 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę chili i łyżkę oleju kokosowego.
Kurczaka przełożyć do miski z gotową marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu kurczaka z lodówki obtoczyć go w mące kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej). Na mocno rozgrzany olej wrzucić kawałki kurczaka, obsmażać 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula zmięknie, dodać 3-4 łyżki sosu sojowego i grzybki mun, smażyć kolejne kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać garść świeżej kolendry. Podawać z makaronem chińskim typu Mie lub makaronem ryżowym.
Propozycja podania: Potrawa świetnie wygląda posypana szczypiorkiem i łyżką sezamu lub małą garścią orzeszków ziemnych bez soli.
The Coveteur
KOLACJA: ZUPA KREM Z DYNI
Składniki: 1 dynia Hokkaido o wadze ok. 1 kg, 1 puszka mleczka kokosowego, 0,7 litra bulionu (mięsnego lub warzywnego), 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta chili w proszku, po 1 łyżeczce imbiru i słodkiej papryki w proszku, sól, świeżo zmielony pieprz
KROK po KROKU: Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek w plasterki. Zeszklić na rozgrzanej w garnku oliwie, a następnie dodać do warzyw umytą i pokrojoną w małe kawałki dynię. Smażyć przez około 10-15 minut, w międzyczasie wsypać do garnka przyprawy: chili, imbir, słodką paprykę i odrobinę soli. Wlać gorący bulion i gotować razem z warzywami do miękkości dyni (15-20 minut). Dodać mleczko kokosowe, posypać świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie zmiksować na gładki krem.
Propozycja podania: Zupę można udekorować listkami świeżej kolendry, grzankami lub pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni.
The Coveteur